Kafa od korena maslačka

Taraxacum officinale, radič. popina pogačica, žutinica, žućanik, koren, list, lekovito bilje, kafa, preživljavanje u prirodi, zdrava hrana, smoniklo bilje, korov, cvet, salata, narodna medicina, masčak čaj, maslačak upotreba

Za sve one nemirnog duha, ovo može biti jedan zanimljiv izlet iz svakdnevnice ukusa i mirisa. Za tvrde tradicionaliste, nije vredno truda.

Hoću reći da ukus nije očaravajući, naročito ako želite da je uporedite sa finom notom arabike, ili žestinom robuste. Mene je miris donekle podsećao na kafu, što ne bih mogao reći i za ukus.

U današnje vreme, ako ste okoreli kafoman, verovatno ćete za višednevni boravak u prirodi poneti dovoljne količine iste, a ovaj recept neka vam bude zlu ne trebalo.

Ako vam je do jela, ili njegove lekovitosti, konzumirajte ga sirovog.

Napomena. Koren, kao i list maslačka, po mogućstvu berite pre cvetanja, jer posle razvija gorak ukus.

Korenje po vađenju iz zemlje operite, odstranite sitne delove (izgoreće brzo), iseckajte relativno sitno, stavite u posudu i pecite na vatri uz povremeno mešanje dok ne budu suvi i pečeni, ne sagoreli. Prelijte vrelom vodom i ostavite da odstoji 10 minuta.
Ovo je instant recept za teren.

Za kućne uslove, iseckan koren sušite u rerni nekih 2 sata na 80 stepeni, zavisno koliko su komadi krupni. Osušenu masu dopeći u zagrejanoj rerni na visokoj temperaturi (u mom slučaju krajnji položaj termometra) 5 – 10 minuta. Po hlađenju sameljite blenderom.

Za decu, dodajte mleko sa dodatkom javorovog sirupa ili zasladite brezinim šećerom.