Vinča – Porodična arheološka radionica

vinča, osvit civilizacije, arhrologija za decu, porodična radionica belo brdo, figurine, vinča, belo brdo, artefakti, vinčansko pismo, dečije kreativne radionice, porodična radionica, nauka za decu, neolit, praistorija, dunav, vinčanska kultura, vinčanska kultura muzej, miloje vasić

♦ Svaka poradica je nezavisna celina u ovoj radionici. Vaš socijalni kontakt sa ostalim porodicama će biti onakav kakvim ga vi sami odredite.

Mada neredovna na programu MKS Zoran, jedna od najinteresantnijih i ujedno najposećenijih radionica.

Najveće naselje iz doba neolita, i jedno od najznačajnijih praistorijskih lokaliteta Evrope nalazi se na desnoj strani Dunava na nekih 14 km od Beograda – Belo brdo.

Profil arheološkog iskopa ide do dubine od oko 10 metara a vremenski seže od 7000 godina unazad. Više nego fascinantno je kada se uzme u obzir koji su dometi vinčanske kulture, jer ne zaboravite, kameno doba još traje.

Antropomorfne i zoomorfne figurine, oruđe i oružje od kamena i kostiju, ritualne vaze, nakit, udice i harpuni… pravougaone kolibe od blata, slame i drveta tako blizu jedne druge da se slobodno može reći da je to bilo pravo urbano naselje sa ulicama.
A kao šlag na sve to „vinčansko pismo“. Mada je u naučnim krugovima odavno odbačena ideja da se radi o pismu, i kao takvo, tzv. pismo izaziva pažnju da je nastalo hiljadama godina pre prvih velikih civilizacija koje su imale i zvanično pismo.
P.S. Veliko hvala Jagodi Noveskoj koja je bila idejni tvorac prve radionice.

Nalazimo su u Nedelju 06.09. u 10h na platou ispred „Arhološkog nalazišta Vinča“. Radionica traje dva sata.

♦Obilazak muzejske postavke (stručno vođenje harizmatičnog kustosa) i povratak na prostor ispred arh. lokaliteta.

♦Radionica posvećena iskopavanju fragmenata keramike „vičanskih figurina“ a možda i sasvim celih, ko ih pronađe 🙂

♦Pravimo replike figurina u glini/urezujemo u glinu “vinčansko pismo” (u slučaju da ne stignemo, zbog zakazanih neodložnih obaveza, radionica će trajati  kraće od istovetne predhodne – deca dobijaju zapakovanu glinu na dar i kartonski plato, i “zadatak” da taj deo radionice završe u sopstvenoj režiji

RADIONICA SE NE ODRŽAVA NA ARHEOLOŠKOM NALAZIŠTU, VEĆ NA PLATOU ISPRED LOKALITETA

Moja malenkost će poneti lopatice, grabuljice, metlice…

 

CENA:

Cene važe za prijavljene na mailing listu/newsletter. Za ostale su skuplje 50%.

1500 din. porodična karta/pojedinačna 800 din.

Dan uoči radionice (subota) porodična 1800 din./pojedinačna 900 din.

Na dan radionice porodična 2000 din./pojedinačna 1000 din.

Ulaznice za muzej (nije obavezno) – deca mlađa od 7 god. besplatno, školarci 100 din, odrasli 200 din. plaćate na licu mesta.

 

Objašnjenje za cenu. Porodična karta važi za jednu porodicu, bez obzira na broj članova iste; svako dete ili odrastao čovek (ili više njih) koji dolazi bez svoje porodice, ili se pridružuje nekoj porodici, plaća po pojedinačnu kartu.

Tekući račun: 265613031000044060 Multikreativni studio Zoran, G. Principa 29 – Proslediti izveštaj o plaćanju iz e-banking aplikacije, screenshot, fotografiju uplatnice… na viber

Obavezno zakazivanje na telefon/sms