Potraga za zakopanim blagom – Treasure hunt

Fuzija ekologije, hajkinga,, orjentiringa, izviđaštva, logike, opšte kulture, fizičke spretnosti. Avantura tako osmišljena da pojedina deca za svoje rođendane iz godine u godinu samo menjaju lokaciju ali ne i igru 🙂 Vaše je samo da odaberete lokaciju i vreme: park, šuma, blok, ulica, brdo, ostrvo… NEKA UČENJE BUDE IGRA, NEKA IGRA BUDE UČENJE Rođendani u prirodi u potpunosti ispunjavaju ovu moju izmišljenu maksimu skovanu u metrici čuvene Hipokratove izreke. Deca veruju da se na ovakvoj vrsti rođendana samo dobro zabavljaju, i ne pretpostavljaju da im je u program igre ubačen opasan virus – virus znanja.

Za decu vrtićkog uzrasta Cela priča ima i dublji smisao, poruku, tako važnu za ovo vreme: “Tužna priča o beogradskim patuljcima kojima zbog ljudskog nemara, zagađenja okoline, preti sudbina ptice dodo – izumiranje. Jedina svetla tačka u očima patuljaka su deca, koja mogu da ih spasu, a spašavajući njih, spasiti i planetu Zemlju. To je glavni razlog zašto patuljci organizuju ovu igru za decu, “Lov na zakopano blago” i darivaju decu poklonima iz drvenog kovčežica. Moja malenkost ima tu sreću da je posrednik između ova dva prelepa sveta. Sveta patuljaka i sveta dece :)” ​

Za decu mlađeg školskog uzrasta Avantura kreće od jednog posvećenika prirodi koji je razočaran odnosom sugrađana prema životnoj okolin napustio Beograd još u mladosti, i trajno se nastanio u šumi. Da sve bude još čudnije, on poseduje ratko znanje, ili bolje rečeno dar, razume jezik prirode, nešto poput nemuštog jezika. Naše dugogodišnje prijateljstvo, skoro 50 godina, izrodilo je ovu igru u kojoj on postavlja tragove noću, uoči rođendana, na njegovom tajanstvenom jeziku, zakopava mali kovčeg sa sitnim poklonima, a sve zarad toga da barem deca shvate da spasavanjem već devastirane prirode u stvari spasavaju sebe – ljudski rod.

O svemu više pogledajte ovde