Blog

Potraga za zakopanim blagom kao Sveti gral dečije pedagogije

Deca su već po svojoj prirodi radoznala, još ako im dodate vetar u leđa, brda će pomeriti. Motiv je snažan pokretač, i ako je on dovoljno primamljiv, proces sticanja znanja, učenje, ne da nije naporno, dosadno, već naprotiv, postaje izuzetno zanimljivo.

Igra „Treasure hunt“ nije slučajno planeterno popularna jer je, po mom skromnom mišljenju, spoj svekolikih dečijih (ljudskih) aktivnosti.

Traženje blaga je deci beskrajno maštovita aktivnost, toliko da sve što doprinosi tom cilju prestaje da bude teško. Da bude još bolje, igra se odvija na zelenim i šumskim površinama,  a tu je ‘’igračaka’’ bezbroj. Psiholozi tvrde da su nedovršene igračke najbolje, a to su u stvari materijali koji možemo naći u prirodi.

Program je u mojoj verziji prožet uglavnom saznanjima iz prirode ali tu su i pitanja i zadaci koji se popularno podvode pod pojam opšte kulture.

Fizčka aktivnost je ovde nosilac svega, jer je pokret, energija, više nego bitna deci. Pojedini roditelji sa čuđenjem prime informaciju da je njihovo dete prešlo 3-4 km za sat i po a da to nije ni osetilo, pošto sa njima, posle par stotina metara, već počne da negoduje.

O svemu više klikom na link ovde

Podeli ovu priču

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Nedavne blog priče

meduze ade ciganlije
Blog
Zoran Raković

Meduze Ade Ciganlije

Meduze Ade Ciganlije su stranci iz daleke Indije, mada poreklom iz Kine, (meduza slatkih voda, Craspedacusta sowerbii) i odomaćile su se odavno u Savskom jezeru. Nećete ih sresti dok voda

Pročitaj više...
Blog
Zoran Raković

Mrtva kopriva – Lamium

Da li ste znali da mrtva korpiva nije ni u kakvom srodstvu sa običnom koprivom, samo zbog vizuelne sličnosti dele isto ime. Mrtva kopriva (Lamium) pripada porodici usnatica, zajedno sa

Pročitaj više...