Događaj

Paljenje vatre

Datum održavanja

05/12/2020

Vreme održavanja

10:30

Mesto održavanja

Stepin lug – parking ispred spuštene rampe

Trajanje

60 minuta

Broj učesnika

5+5+5

Preporučeni uzrast

6+

Prisustvo roditelja

ne

Kada je u pitanju i jednodnevni boravak u prirodi, a da ne pominjem višednevne, paljenje vatre je jedno od fundamentalnih znanja/veština u prirodi. Mada se ova veština tradicionalno vezuje za preživljavanje i buškraft, ja je osobno smatram životnom veštinom, čak bi se usudio reći da je treba baštiniti kao deo opšte kulture i znanja.

Deca, kada im se pomene ova tema, odmah pomisle na primitivne metode paljenja vatre poput drvo o drvo, kresiva… Jednog dana ćemo te veštine i usvojiti u okviru radionica, ali početni nivo za decu je da nauče da upale samostalno vatru uz pomoć šibice/upaljača u prirodi. Nimalo lako za njihov uzrast. Ipak… Pre nego što dobiju upaljač za paljenje plina (najbezbedniji za decu) dobiće priliku da okušaju fire starter (magnezijumski kremen) i odgovarajuću prirodnu potpalu za takav način paljenja vatre.

Ovoj aktivnosti ćemo prići maksimalno oprezno. Ponećemo balone/flaše sa vodom, lopatu, grabulje i vatrogasni aparat u okviru protivpožarnih mera. Tlo (kako i nalaže tehnika paljenja vatre) mora biti očišćeno od lišća i grančica. I kao još jedana dodatna doza opreznosti, iskopaćemo omanje rupe na mestima improvizovanih ložišta.
Cilj ove radionice je da deca nauče da zapale vatru, ali tu je i kraj. Iz bezbednosnih razloga, dete posle uspešnog paljenja vatre odmah pristupa i gašenju iste.

udući da imamo malo vremena, u ovoj radionici šetnja u prirodi će biti samo do mesta predviđenog za ovu aktivnost. U slučaju kiše, prostor namenjen za ložišta natkrivamo šatorskim krilima. Svako dete na korišćenje dobija baštensku lopaticu/rasađivač da samo sebi iskopa plitko ležište za ložište. Popločava ga suvim komadima kore od drveta/grančicama. Prikupljanje resursa za potpalu (od suve trave do suvih grančica složenih po debljini).

Deca formiraju tip ložišta – indijanski šator. Prvi pokušaj – fire starter. Drugi pokušaj – upaljač za paljenje plina (da se ne bi opekli). Ako im ni to ne bude išlo od ruke, za treći pokušaj dobijaju i novinski papir. Za kraj gašenje mini vatre, zatrpavanje zemljom i prelivanje vodom. Povratak na polaznu tačku.

Subota 05.12. u 10:30 Stepin lug  – parking ispred spuštene rampe (pogledaj fotku). Povratak na isto mesto za sat vremena.

Grupe su male – pet osoba (uzrast dece 6+). Ako se popuni prva grupa, formira se druga grupa koju će voditi moj saradnik. U slučaju da i ona bude popunjena, formiramo treću sa još jednim saradnikom.

PAŽNJA. Nemojte kasniti. Ovaj put ne čekamo 15 min. Za ovu radionicu, zbog izuzetno malog broja mesta u slučaju odustajanja, za potrebe organizacionih troškova zadržava se 50% od uplaćenog iznosa.

CENA:

Cene važe za prijavljene na mailing listu/newsletter. Za ostale su skuplje 50%.

900 din. po detetu

Dan uoči radionice (petak) 1200 din.

Na dan radionice 1500 din.

Tekući račun: 265613031000044060 Multi kreativni studio Zoran – Proslediti izveštaj o plaćanju iz e-banking aplikacije, screenshot, fotografiju uplatnice… na viber

Obavezno zakazivanje na telefon/sms

Zoran 0628842560

Podeli ovu priču

Nedavni događaji

Radionice
Zoran Raković

Vikinzi – Dugi brodovi

Put nas vodi nas na sever Evrope, među nenadmašne moreplovce, Vikinge. Ko su bili Vikinzi, pričećemo u uvodnom delu radionice. Pozabavićemo se njihovom kulturom, religijom, načinom života, hranom, pićem, odećom,

Pročitaj više...
Radionice
Zoran Raković

Altamira kroz dečiju vizuru

Verovatno svima nama prva pomisao na pećinsko slikarstvo je u stvari pomisao na Altamiru. Nije ni čudo što je pronalazač istih umro sa sramnim belegom prevaranta koji je oslikao pećinu,

Pročitaj više...
Radionice
Zoran Raković

Mehaničke igračke

Mehaničke igračke koje pravimo otkrivaju detetu osnovne zakone mehanike, razvijaju i postiču kreativnost dok deca stiču nove veštine. Sam naziv radionice, i propratna slika, dovoljno govore da nije potrebno ništa

Pročitaj više...