Događaj

Paljenje vatre

Datum održavanja

05/12/2020

Vreme održavanja

10:30

Mesto održavanja

Stepin lug – parking ispred spuštene rampe

Trajanje

60 minuta

Broj učesnika

5+5+5

Preporučeni uzrast

6+

Prisustvo roditelja

ne

Kada je u pitanju i jednodnevni boravak u prirodi, a da ne pominjem višednevne, paljenje vatre je jedno od fundamentalnih znanja/veština u prirodi. Mada se ova veština tradicionalno vezuje za preživljavanje i buškraft, ja je osobno smatram životnom veštinom, čak bi se usudio reći da je treba baštiniti kao deo opšte kulture i znanja.

Deca, kada im se pomene ova tema, odmah pomisle na primitivne metode paljenja vatre poput drvo o drvo, kresiva… Jednog dana ćemo te veštine i usvojiti u okviru radionica, ali početni nivo za decu je da nauče da upale samostalno vatru uz pomoć šibice/upaljača u prirodi. Nimalo lako za njihov uzrast. Ipak… Pre nego što dobiju upaljač za paljenje plina (najbezbedniji za decu) dobiće priliku da okušaju fire starter (magnezijumski kremen) i odgovarajuću prirodnu potpalu za takav način paljenja vatre.

Ovoj aktivnosti ćemo prići maksimalno oprezno. Ponećemo balone/flaše sa vodom, lopatu, grabulje i vatrogasni aparat u okviru protivpožarnih mera. Tlo (kako i nalaže tehnika paljenja vatre) mora biti očišćeno od lišća i grančica. I kao još jedana dodatna doza opreznosti, iskopaćemo omanje rupe na mestima improvizovanih ložišta.
Cilj ove radionice je da deca nauče da zapale vatru, ali tu je i kraj. Iz bezbednosnih razloga, dete posle uspešnog paljenja vatre odmah pristupa i gašenju iste.

udući da imamo malo vremena, u ovoj radionici šetnja u prirodi će biti samo do mesta predviđenog za ovu aktivnost. U slučaju kiše, prostor namenjen za ložišta natkrivamo šatorskim krilima. Svako dete na korišćenje dobija baštensku lopaticu/rasađivač da samo sebi iskopa plitko ležište za ložište. Popločava ga suvim komadima kore od drveta/grančicama. Prikupljanje resursa za potpalu (od suve trave do suvih grančica složenih po debljini).

Deca formiraju tip ložišta – indijanski šator. Prvi pokušaj – fire starter. Drugi pokušaj – upaljač za paljenje plina (da se ne bi opekli). Ako im ni to ne bude išlo od ruke, za treći pokušaj dobijaju i novinski papir. Za kraj gašenje mini vatre, zatrpavanje zemljom i prelivanje vodom. Povratak na polaznu tačku.

Subota 05.12. u 10:30 Stepin lug  – parking ispred spuštene rampe (pogledaj fotku). Povratak na isto mesto za sat vremena.

Grupe su male – pet osoba (uzrast dece 6+). Ako se popuni prva grupa, formira se druga grupa koju će voditi moj saradnik. U slučaju da i ona bude popunjena, formiramo treću sa još jednim saradnikom.

PAŽNJA. Nemojte kasniti. Ovaj put ne čekamo 15 min. Za ovu radionicu, zbog izuzetno malog broja mesta u slučaju odustajanja, za potrebe organizacionih troškova zadržava se 50% od uplaćenog iznosa.

CENA:

Cene važe za prijavljene na mailing listu/newsletter. Za ostale su skuplje 50%.

900 din. po detetu

Dan uoči radionice (petak) 1200 din.

Na dan radionice 1500 din.

Tekući račun: 265613031000044060 Multi kreativni studio Zoran – Proslediti izveštaj o plaćanju iz e-banking aplikacije, screenshot, fotografiju uplatnice… na viber

Obavezno zakazivanje na telefon/sms

Zoran 0628842560

Podeli ovu priču

Nedavni događaji

Radionice
Zoran Raković

Porodična potraga za blagom

Na programu je ponovo jedna od najzanimljivijih porodičnih igara. Igra toliko popularna, inspirativna i za decu i za roditelje, da je ne treba ništa posebno predstavljati. Oni koji su već

Pročitaj više...
Izleti
Zoran Raković

Selu u pohode

Ova porodična radionica je ujedno najva za “Zimski dečiji kamp” koji će se realizovati za vreme školskog zimskog raspusta na pomenutom imanju Na samo 20–ak minuta vožnje od centra, u

Pročitaj više...

Besplatne radionice za vrtiće, škole i produžene boravke

Nudimo vam besplatnu radionicu u prirodi za jednu vrtićku grupu (predškolci i starija grupa), ili jedno odeljenje nižih razreda u okviru osnovne škole ili  produženog boravka.

Pozovite prirodu u vaš vrtić, školu ili produženi boravak

Radionica se održava u vašim prostorijama ili vašem dvorištu, u trajanju jednog školskog časa ili sat vremena. Program je posvećen prirodi i mom iskustvu boraveći godinama u istoj, kao i dugogodišnjem radu sa decom u prirodi pod nazivom „Živeti u prirodi“.