Eko & naučne radionice u prirodi i studiju

Radionice se održavaju neredovno, većinom vikendom, kada nema zakupljenih termina od strane fizičkih i pravnih lica. Najbolji način da budete obavešteni o novim radionicama je da se prijavite na mailing listu LINK ili pratite novosti na Facebook/Instagram stranici Svekoliko otudjenje, usamljenost, život u sterilnim betonskim krletkama-stanovima, potpuno odsustvo povezanosti sa prirodom, odlazak do fioke sa slatkišima kao najnapornija fizička aktivnost... To je današnji život prosečnog deteta u jednoj metropoli. Radionice u prirodi su sušta suprotnost tome. Sedi se na travi, neki put se prepešači i 5/6 kilometara kroz šumu, užina se obavezno deli, svako teoretsko znaje mora biti propraćeno praktičnim radom. Eko radionice se održavaku pod otvorenim nebom, u gradskim šumama i parkovima. Radionice u studiju se tematikom dobrim delom naslanjaju na radionice u prirodi. Mada radionice u prefiksu imaju naziv eko, lepeza tema je ogromna. O čemu se tačno radi najbolje će te steći utisak preko naziva nekolicine radionica koje se održavaju u prirodi i studiju.   - Lipovačka šuma - hiking & land art - Meteorologija za decu - Kamperski fazoni i fore - Altamira kroz dečiju vizuru - Eko grafit - Kolos sa Rodosa - Porodični uspon na Avalu – pet friendly - Pozorište senki - Radionica zdrave hrane - Razlika između otrovnih i neotrovnih zmija - Gelogija za decu.. itd.   ​    

Kosmaj zove – hodaj i saznaj svašta nešto

Ovo će biti klasičan hajking. Pešačenje preliveno pričama iz prirode inspirisanih onim što nađemo/vidimo u prirodi. Predviđene su tri pauze. Dve kraće i jedna malo duža za užinu. Ako tempo grupe (ili grupa) bude zadovoljavajući, možda organizujemo i neku igru.

isteklo 28-02-2021

Više

Uspon na Avalu sa čobanskim igrama

Ovaj put, izabrani preliv za ovu mini planinarsku akciju je splet čobanskih igara u kratkim pauzama: nabaci obruč od pruta, skok u dalj, kupa od šumskog materijla, piljaka itd.

isteklo 21-02-2021

Više

Buškraft fazoni za decu

Za izradu vešalice i tronožca potrebni su nam samo drveni štapovi i konopac. Deca dobijaju po rukavice otporne na sečenje, dečiji nož i sklopivu testeru.

isteklo 20-02-2021

Više

Kamen oblutak

Radionica se sastoji od kvarteta aktivnosti čiji će najmanji zajednički sadržalac biti kamen oblutak. Lokacija Ada Ciganlija.

isteklo 06-02-2021

Više

Potraga za zakopanim blagom

Budući da je potraga za blagom osnovni program MKSZ kada su u pitanju rođendani na otvorenom, nije tako često u ponudi kao klasična radionica u prirodi. Ovo je prilike za sve one koji se nisu još oprobali u ovoj avanturi.

isteklo 24-01-2021

Više

Tražimo izgubljene poklone Božić Bate

Dok je prelazio reku, Božić Bata je izgubio je deo poklona. Javio nam je da on strašno žuri, jer putuje dalje, i da poklone nađemo i podelimo deci.

isteklo 07-01-2021

Više

Upravo usred šume, kako Zeleni Deda Mraz ume

Deca zajedno sa mojim saradnicima kreću u šumu (bez prisustva roditelja) da po skrivenim zlatnim tragovima nađu Zelenog Deda Mraza i njegov bivak, gde će biti upriličena mini radionica.

isteklo 31-12-2020

Više

Klisa i pale

Pravila se razikuju od mesta do mesta, ali zajeničko im je da je „oprema“ za igru od drveta i dostupna na terenu. Klis (komad drveta nekih 20 cm), koba (kočić poboden u zemlju) i pala (motka oko metar dugačka).

isteklo 27-12-2020

Više

Spartanska padina

Ovu visoko andrenalinsku radionicu u kojoj dolazi do erupcije dečijeg oduševljenja, najbolje će opisati jedna kratka blog priča sa sajta MKS Zoran.

Evo je u celosti:

„Spartanska padina – test sposobnosti

isteklo 26-12-2020

Više

Duhovni život drveća

Nemalo iznenađenje za decu je saznanje da je društveni (i duhovni) život drveća jako sličan našem. Maloj deci je problem i da shvate da je drveće živo (ne kreće se, nema oči… ) a o tome da drveće komunicira, ne veruju ni tinejdžeri

isteklo 23-12-2020

Više

Sklonište u prirodi

Za nekadašnje generecije pravljenje skloništa u prirodi od dostupnog materijala na terenu, bilo je neizostavni deo odrastanja. U mnogim slučajevima to nije bila samo puka igra, već i potreba, počev od pravljenja improvizovanog hlada na obali reke, nadstrešice protiv letnjeg pljuska, sve do ozbiljnijih poduhvata, poput dugotrajnih skloništa

isteklo 21-12-2020

Više

Escape from the forest – Bajfordova šuma

U pitanju  je igra memorije i orjentacije u prostoru, aktivnog karaktera, varijacija na temu escape room-a  samo u šumi, a svoje uporište ima i u bajci o Ivici i Marici.

isteklo 22-12-2020

Više