Eko & naučne radionice u prirodi i studiju

Radionice se održavaju neredovno, većinom vikendom, kada nema zakupljenih termina od strane fizičkih i pravnih lica. Najbolji način da budete obavešteni o novim radionicama je da se prijavite na mailing listu LINK ili pratite novosti na Facebook/Instagram stranici Svekoliko otudjenje, usamljenost, život u sterilnim betonskim krletkama-stanovima, potpuno odsustvo povezanosti sa prirodom, odlazak do fioke sa slatkišima kao najnapornija fizička aktivnost... To je današnji život prosečnog deteta u jednoj metropoli. Radionice u prirodi su sušta suprotnost tome. Sedi se na travi, neki put se prepešači i 5/6 kilometara kroz šumu, užina se obavezno deli, svako teoretsko znaje mora biti propraćeno praktičnim radom. Eko radionice se održavaku pod otvorenim nebom, u gradskim šumama i parkovima. Radionice u studiju se tematikom dobrim delom naslanjaju na radionice u prirodi. Mada radionice u prefiksu imaju naziv eko, lepeza tema je ogromna. O čemu se tačno radi najbolje će te steći utisak preko naziva nekolicine radionica koje se održavaju u prirodi i studiju.   - Lipovačka šuma - hiking & land art - Meteorologija za decu - Kamperski fazoni i fore - Altamira kroz dečiju vizuru - Eko grafit - Kolos sa Rodosa - Porodični uspon na Avalu – pet friendly - Pozorište senki - Radionica zdrave hrane - Razlika između otrovnih i neotrovnih zmija - Gelogija za decu.. itd.   ​    

Samoniklo jestivo/lekovito bilje i gljive – Bojčinska šuma

Ne očekujte da ćete za par sati naučiti mnogo toga na ovu preopširnu temu, već je ova radionica više zamišljena kao svojevrsna inicijacija u svet somoniklih biljki i svet gljiva.

Datum održavanja: 07-06-2020

Više

Potraga za zakopanim blagom

Svetski mega popularnu igru uistinu nije potrebno posebno predstavljati. Ona je u izvedbi MKS Zoran samo oplemenjena duhom ekologije i začinjena znanjem iz prirode.

isteklo 31-05-2020

Više

Lipovačka šuma – porodična radionica

Ova dobitna kombinacija aktivnosti u prirodi, hajking i lend-art, već je mnogo puta bila na programu MKSZ, i nikada nije izneverila očekivanja.

isteklo 23-05-2020

Više

Porodični uspon na Kosmaj

Uvek se trudimo da hajking opravda tu reč i da prolazak kroz prirodu obavezno ima i svoj dodatni edukativni segment.

Tako i na ovoj radionici roditelji i deca će pored planinarenja tražiti i najveće primerke, većinom, flore Kosmaja, to jest, pojedinih njenih delova kao npr:

isteklo 16-05-2020

Više

Porodični foto safari – Ada Safari

U pitanju je scavenger hunt, ali jedna njegova varijacija gde “ulovljeni trofeji” moraju biti fotografisani kao dokaz. Obavezno ponesite mobilni ili fotoaparat. Dobićete slikovnu listu žive i nežive prirode Ade Safari.

isteklo 15-03-2020

Više

Pravimo indijanski šator

Deo potrebnog mateijala kao i uvek, nalazimo na terenu, a  jedan deo ćemo poneti. Nadamo se uspešnom podizanju bivka (tipi – bivak, na indijanskom) a posle kraćeg odmor krećemo u ukrašavanje istog, tradicionalnim šarama i simbolima Indijanaca.

isteklo 07-03-2020

Više

Selu u pohode

Na samo 20 –tak minuta vožnje od centra, u kojem dominira sivilo betona i asfalta, nalazi se nešto tako netipično za Beograd. Uspešno seosko domaćinstvo. U zemlji gde sve više ima sela koja nemaju ni jednog stanovnika, u gradu u kojem deca pre upoznaju slona nego kravu, gde je lakše videti bager nego motiku, slika ovog seoskog domaćinstva izgleda nestvarno.

isteklo 08-03-2020

Više

Porodični orijentiring – Park Ušće

Porodični orijentiring sa nešto izmenjenim pravilima, mada je suština ista. Karta, kompas, prolazne tačke…Polazna tačka “Muzej savremene umetnosti” – parking

isteklo 01-03-2020

Više

Tragom Panonskog mora – paleontologija za decu

Uzbudljivu naučnu priču počinjemo tako što se „penjemo“ na dno nekadašnjeg Panonskog mora, gde danas ponosito stoji statua „Pobednika“

Čitaćemo geološku knjigu, sedimente miocenskog spruda…

isteklo 29-02-2020

Više

Čarapićev Brest Avala – Kompas nemaš, znanje imaš

Suprotno naslovu, prvo ćemo se upoznati sa kompasom. Ostatak vremena deci će biti predstavljeno minimum dvadesetak tehnika orijentisanja u prirodi bez kompasa.

isteklo 23-02-2020

Više

Košutnjak – Porodična potraga za blagom

Igra toliko popularna, inspirativna i za decu i za roditelje, da je ne treba ništa posebno predstavljati. Oni koji su već učestvovali na sličnim radionicama znaju već kako to biva, a za ostale neka to bude iznenađenje.

isteklo 16-02-2020

Više

Najdublja tačka na planeti Zemlji

Često se kaže da znamo više o površini Meseca nego o dnu okeana. Spuištamo se sa još dvojicom neustrašivih ljudi koji su pre skoro 60 godina tonuli više od četiri sata  da bi se spustili do najdublje okeanske tačke na planeti. Marijanska brazda – dubina blizu jedanaest kilometara.

isteklo 08-02-2020

Više