Eko & naučne radionice u prirodi i studiju

Radionice se održavaju neredovno, većinom vikendom, kada nema zakupljenih termina od strane fizičkih i pravnih lica. Najbolji način da budete obavešteni o novim radionicama je da se prijavite na mailing listu LINK ili pratite novosti na Facebook/Instagram stranici Svekoliko otudjenje, usamljenost, život u sterilnim betonskim krletkama-stanovima, potpuno odsustvo povezanosti sa prirodom, odlazak do fioke sa slatkišima kao najnapornija fizička aktivnost... To je današnji život prosečnog deteta u jednoj metropoli. Radionice u prirodi su sušta suprotnost tome. Sedi se na travi, neki put se prepešači i 5/6 kilometara kroz šumu, užina se obavezno deli, svako teoretsko znaje mora biti propraćeno praktičnim radom. Eko radionice se održavaku pod otvorenim nebom, u gradskim šumama i parkovima. Radionice u studiju se tematikom dobrim delom naslanjaju na radionice u prirodi. Mada radionice u prefiksu imaju naziv eko, lepeza tema je ogromna. O čemu se tačno radi najbolje će te steći utisak preko naziva nekolicine radionica koje se održavaju u prirodi i studiju.   - Lipovačka šuma - hiking & land art - Meteorologija za decu - Kamperski fazoni i fore - Altamira kroz dečiju vizuru - Eko grafit - Kolos sa Rodosa - Porodični uspon na Avalu – pet friendly - Pozorište senki - Radionica zdrave hrane - Razlika između otrovnih i neotrovnih zmija - Gelogija za decu.. itd.   ​    

Otisak “prsta” drveta

Za identifikaciju drveća, kada su u pitanju početnici, najčešće se koristi lišće. Ta radionica je svake godine na programu MKSZ, ali ovaj put izabraćemo teži način za prepoznavanje. Naš ključ za detektovanje vrste drveća, biće njihova kora.

isteklo 06-06-2021

Više

Tragom Panonskog mora – paleontologija za decu

Uzbudljivu naučnu priču počinjemo tako što se „penjemo“ na dno nekadašnjeg Panonskog mora, gde danas ponosito stoji statua „Pobednika“.

Čitaćemo geološku knjigu, sedimente miocenskog spruda, iskopavati fosile…

isteklo 23-05-2021

Više

Potraga za uskršnjim jajima

Pratićemo neobične uskršnje tragove sve dok ne pronađemo sva jaja, a na kraju… to će te saznati na kraju radionice

isteklo 02-05-2021

Više

Porodični uspon na Kosmaj

♦ Svaka poradica je nezavisna celina u ovoj igri. Vaš socijalni kontakt sa ostalim porodicama će biti onakav kakvim ga vi sami odredite.

Uvek se trudimo da hajking opravda tu reč i da prolazak kroz prirodu obavezno ima i svoj dodatni edukativni segment.

Tako i na ovoj radionici roditelji i deca će pored planinarenja tražiti i najveće primerke, većinom, flore Kosmaja, to jest, pojedinih njenih delova kao npr:

isteklo 01-05-2021

Više

Napravi sebi drveni čekić u prirodi

♦ Svako dete nosi svoj napravljeni čekić kući

♦ Rukavice otporne na sečenje (testere, noževi…) obezbeđene za sve učesnike radionice

Izrada drvenog čekića spada u klasičnu buškraft aktivnost za koju nije potrebno nikakvo posebno znanje. Od alata potrebno je posedovati testeru, ručnu bušilicu i nož.

isteklo 24-04-2021

Više

Arheologija za decu

Radionica počinje tako što će deca prvo slušati priče i mitove o velikim i značajnim arheolozima  Dragoslavu Srejoviću, Miloju Vasiću, Hauardu Karteru, Hajnrih Šlimanu i drugima

isteklo 17-04-2021

Više

Mi pretvaramo dan u noć, jer konopac ima čudnu moć

Aktivnost koja je na programu je krajnje jednostavna, a zabava je zagarantovana. Pored nesumnjivog pozitivnog uticaja na razvoj dečijih fizičkih sposobnosti, gradi sigurnost u sebe te radi na uklanjanju nekih dečijih strahova. U verziji bez konopca jača dečije poverenje i podstiče na saradnju.

isteklo 10-04-2021

Više

Lipovička šuma – hajking i lend art

Radionica je tako koncipirana da neće biti kontakta između učesnika.

Ova dobitna kombinacija aktivnosti u prirodi, hajking i lend art, već je mnogo puta bila na programu MKS Zoran, i nikada nije izneverila očekivanja. Biće pridodata i jedna šumska igra.

isteklo 21-03-2021

Više

Prolećno samoniklo jestivo bilje

Radionica će biti prilagođena dečijem uzrastu (bez obzira što će biti dozvoljeno prisustvo i roditelja) gde će učesnici uz blagi hajking imati priliku da probaju jedan broj jestivog bilja na čijem staništu budemo bili. Susrešćemo se sa korprivom, maslačkom, broćikom, jagorčevinom, vlašcem, ljubičicom…

isteklo 14-03-2021

Više

Kreda i mašta = Merdevine i foto

Verovatnoća da se na jednom mestu nađu deca sa kredama za asfalt + merdevine + fotograf sa fotoaparatom, i da sve to rezltira nestvarnim fotografijama… više je nego mala.

isteklo 07-03-2021

Više

Kosmaj zove – hodaj i saznaj svašta nešto

Ovo će biti klasičan hajking. Pešačenje preliveno pričama iz prirode inspirisanih onim što nađemo/vidimo u prirodi. Predviđene su tri pauze. Dve kraće i jedna malo duža za užinu. Ako tempo grupe (ili grupa) bude zadovoljavajući, možda organizujemo i neku igru.

isteklo 28-02-2021

Više

Uspon na Avalu sa čobanskim igrama

Ovaj put, izabrani preliv za ovu mini planinarsku akciju je splet čobanskih igara u kratkim pauzama: nabaci obruč od pruta, skok u dalj, kupa od šumskog materijla, piljaka itd.

isteklo 21-02-2021

Više