Eko & naučne radionice u prirodi i studiju

Radionice se održavaju neredovno, većinom vikendom, kada nema zakupljenih termina od strane fizičkih i pravnih lica. Najbolji način da budete obavešteni o novim radionicama je da se prijavite na mailing listu LINK ili pratite novosti na Facebook/Instagram stranici Svekoliko otudjenje, usamljenost, život u sterilnim betonskim krletkama-stanovima, potpuno odsustvo povezanosti sa prirodom, odlazak do fioke sa slatkišima kao najnapornija fizička aktivnost... To je današnji život prosečnog deteta u jednoj metropoli. Radionice u prirodi su sušta suprotnost tome. Sedi se na travi, neki put se prepešači i 5/6 kilometara kroz šumu, užina se obavezno deli, svako teoretsko znaje mora biti propraćeno praktičnim radom. Eko radionice se održavaku pod otvorenim nebom, u gradskim šumama i parkovima. Radionice u studiju se tematikom dobrim delom naslanjaju na radionice u prirodi. Mada radionice u prefiksu imaju naziv eko, lepeza tema je ogromna. O čemu se tačno radi najbolje će te steći utisak preko naziva nekolicine radionica koje se održavaju u prirodi i studiju.   - Lipovačka šuma - hiking & land art - Meteorologija za decu - Kamperski fazoni i fore - Altamira kroz dečiju vizuru - Eko grafit - Kolos sa Rodosa - Porodični uspon na Avalu – pet friendly - Pozorište senki - Radionica zdrave hrane - Razlika između otrovnih i neotrovnih zmija - Gelogija za decu.. itd.   ​    

Porodični orijentiring (socijalna distanca) – Košutnjak (dve varijante)

U skladu sa trenutnom situacijom, organizovati porodične radionice (ograničenje na 10 učesnika) na tradicionalan način, skoro je nemoguće, tako da su za subotu planirana dva porodična orijentiringa na Košutnjaku, koja oba ispunjavaju uslove socijalne distance.

isteklo 25-07-2020

Više

Tragom Panonskog mora – paleontologija za decu

Uzbudljivu naučnu priču počinjemo tako što se „penjemo“ na dno nekadašnjeg Panonskog mora, gde danas ponosito stoji statua „Pobednika“

Čitaćemo geološku knjigu, sedimente miocenskog spruda…

isteklo 19-07-2020

Više

Arheologija za decu

Radionica počinje tako što će deca prvo slušati priče i mitove o velikim i značajnim arheolozima  Dragoslavu Srejoviću, Miloju Vasiću, Hauardu Karteru, Hajnrih Šlimanu i drugima

isteklo 18-07-2020

Više

Slackline za decu – početni nivo

MKS Zoran je nabavio jedan slackline set, a naše gošće  iz neformalnog udruženja „Slackline Beograd“ poneće i svoje setove u zavisnosti od broja prijavljenih

isteklo 12-07-2020

Više

Fruška gora – porodična radionica

Kreativna nadogradnja klasičnog hajkinga čini ovu porodičnu radionica krajnje zanimljivom. Tražićemo boje i neobične rekordere u prirodi.

isteklo 11-07-2020

Više

Ko se boji mraka još, tri za groš…

Nastavljamo sa prošlogodišnjim setom letnjih mračnih 🙂 radionica. Krećemo od lakšeg ka težem, u ovom slučaju od manje mračnih zelenih površina do onih totalno neosvetljenih.

isteklo 10-07-2020

Više

Jezero Trešnja

Porodično druženje počinjemo šetnjom kroz šumu i jednom edukativnom igrom. Nastavljamo zabavnim igrama na obali jezera a završavamo kupanjem i roštiljanjem. Prošlogodišnja radionica je obilovala pozitivnom energijom i smehom.

isteklo 05-07-2020

Više

Baba-Velkin lug, Stepin Lug, Titov Gaj

Ako tražimo primer nekog nekada vrlo posećenog, a danas zaboravljenog,  beogradskog izletište, a na samo 15-tak min. od centra grada, onda je Stepin Lug (ostali nazivi su i dalje u upotrebi) pravi.

isteklo 28-06-2020

Više

Samoniklo jestivo/lekovito bilje i gljive – Bojčinska šuma

Ne očekujte da ćete za par sati naučiti mnogo toga na ovu preopširnu temu, već je ova radionica više zamišljena kao svojevrsna inicijacija u svet somoniklih biljki i svet gljiva.

isteklo 07-06-2020

Više

Potraga za zakopanim blagom

Svetski mega popularnu igru uistinu nije potrebno posebno predstavljati. Ona je u izvedbi MKS Zoran samo oplemenjena duhom ekologije i začinjena znanjem iz prirode.

isteklo 31-05-2020

Više

Lipovačka šuma – porodična radionica

Ova dobitna kombinacija aktivnosti u prirodi, hajking i lend-art, već je mnogo puta bila na programu MKSZ, i nikada nije izneverila očekivanja.

isteklo 23-05-2020

Više

Porodični uspon na Kosmaj

Uvek se trudimo da hajking opravda tu reč i da prolazak kroz prirodu obavezno ima i svoj dodatni edukativni segment.

Tako i na ovoj radionici roditelji i deca će pored planinarenja tražiti i najveće primerke, većinom, flore Kosmaja, to jest, pojedinih njenih delova kao npr:

isteklo 16-05-2020

Više