Blog

Beogradski saobraćaj + balkanski mentalitet *

Beše to još u prošlom veku kada sam pokrenuo svoj prvi privatni biznis i kada sam svatio da se za opstanak u toj opasnoj džungli zvanoj slobodno tržište treba strogo pridržavati nekolicine pravila.
Kada sam to pitanje postavio juče na ChatGtp pred pisanje ovog namenskog teksta dobi sam desetak smernica. Svaka je jednako važna, ali ću vam ipak ja ovde prezentovati moje davnašnje razmišljanje na tu temu.


Moja lista iz prošlog veka ima samo četiri stavke:

  • pružaj kvalitetnu uslugu ili proizvode
  • cena proizvoda/usluge mora biti u okvirima ponuđenog kvaliteta
  • budi dobar čovek i u poslovanju kao i u životu
  • poštuj rokove, poštuj tuđe vreme

Upravo sam hteo o ovoj zadnjoj stavci da kažem koju reč.


O poslovanju moje mikro firme „Multikreativni studio Zoran“ za ovih proteklih sedam godina ne bih ima šta značajno reći osim da sam zadovoljan jer radim posao koji volim. Narodski rečeno, niti se želim hvaliti niti kuditi, ali jedan detalj bih ipak istakao. Za ovih sedam godina postojanja još ni jednom nisam zakasnili na posao.


Za stanovnika neke normalne države ili grada taj podatak ne bi bio od neke preterane zaniljivosti, ali ovde… Živimo na Balkanu gde je deo tradicije da se kasni, gde se tuđe vreme ne uzima za ništa ozbiljno. Na to dodajte beogradski haotični saobraćaj čije su ulice projektovane za broj vozila pre pedeset godina i dobijamo dobitnu kombinaciju da se nigde na vreme ne stiže.
Upravo iz tog razloga na svaki zakazan termin krećem barem sat i po pre početka da ako se nešto nepredviđeno desi imam vremena da pravilno reagujem.


P.S. Pre par godina na sajtu “Multikreativni studio Zoran” ponuđena je nagrda u vrednosti od 50€ za organizatore dečijih rođenda u prirodi ako program krene na vreme. Ponuda je stajala oko pet meseci i niko je nije osvojio jer je uvek barem jedan roditelj kasnio sa dovođenjem svog deteta u zakazano vreme.

* Tekst je pisan namenski povodom sedam godina od otvaranja „Multikreativnog studija Zoran“ za potrebe nagradne igre

Podeli ovu priču

Nedavne blog priče