Blog

Čaj od borovih iglica

Zajedno sa grupom porodica pošli smo u pohod na prolećne biljne vrste, koje su najavile početak ovogodišnje vegetacije. Svima je poznato da biljke emituje u okolinu fitonicide tj. čestice koje uništavaju nakupljene štetne mikroorganizme u vazduhu. Zbog perioda zimskog mirovanja biljne vrste imaju smanjenu produkciju ovih čestica. Za četinare period zimskog mirovanja je netipičan, tokom evolucije ovo drveće je uspelo da se prilagodi minusu i rezultira aktivnošću tokom niskih temperatura. Četinari, i njhove zimzelene iglice, poseduju jednu magičnu supstancu koja ih čuva tokom mraza i štiti od bolesti i insekata. Tajna je u smoli, koja može biti i čovekov saveznik.

Smola bora je izuzetno lekovita i ima blagotvorno dejstvo na naše zdravlje. Obzirom da se smola nalazi u svim delovima četinara, svi segmenti bora su upotrebljivi i lekoviti. Umesto širokog lišća, bor kao i ostali četinari, ima voskaste iglice koje su prave male fabrike za proizvodnju fitonicida, ove čestice koje nam prečišćavaju vazduh. Preko vazduha dospevaju do nas i čiste naša pluća, tako da boravljenje u ovim šumama deluje kao inhalaciono sredstvo. A mi smo se potrudili da maksimalno iskoristimo blagodati iglica bora.

Čaj od borovih iglica je odličan i jednostavan način da upotrebimo ova mala bogatstva u službi našeg zdravlja. Iglice sadrže karotene i vitamin C. Osim toga, ovaj čaj sadži male količine kofeina, tako da podiže raspoloženje i koncentraciju, zbog etarskih ulja ugođaj u ukusu i mirisu su zagarantovani. A priprema je toliko jednostavna da su ga pravila i deca. Treba znati da su starije iglice bogatije vitaminom C, ali sa druge strane mlađe zelenije iglice daće manje gorak ukus i učiniće napitak prijatnijim.
Opšte pravilo za sve čajeve gde je akcenat na unošenju vitamina, primenjuje se i ovde. Iglice ne kuvamo već prelivamo proključalom vodom, koja je odstojala oko jedan minut.

Podeli ovu priču

Nedavne blog priče