Blog

Čaj od borovih iglica

Zajedno sa grupom porodica pošli smo u pohod na prolećne biljne vrste koje su najavile početak ovogodišnje vegetacije. Svima je poznato da biljke emituje u okolinu fitonicide tj. čestice koje uništavaju  nakupljene štetne mikroorganizme u vazduhu. Zbog perioda zimskog mirovanja biljne vrste imaju smanjenu produkciju ovih čestica. Za četinare period zimskog mirovanja je netipičan, tokom evolucije ovo drveće je uspelo da se prilagodi minusu i rezultira aktivnošću tokom niskih temperatura. Četinari poseduju jednu magičnu supstancu koja ih čuva tokom mraza i štiti od bolesti i insekata, tajna je u smoli koja može biti i čovekov saveznik.

Smola bora je izuzetno lekovita i ima blagotvorno dejstvo na naše zdravlje. Obzirom da se smola nalazi u svim delovima četinara, svi segmenti bora su upotrebljivi i lekoviti. Umesto širokog lišća bor kao i ostali četinari ima voskaste iglice koje su prave male fabrike za proizvodnju fitonicida, ove čestice koje nam prečišćavaju vazduh preko njega dospevaju i čiste naša pluća, tako da boravljenje u ovim šumama deluje kao inhalaciono sredstvo. A mi smo se potrudili da maksimalno iskoristimo blagodati iglica bora.

Čaj od borovih iglica je odličan i jednostavan način da upotrebimo ova mala bogatstva u službi našeg zdravlja. Iglice sadrže karotene i vitamin C, osim lekovitosti ovaj čaj sadži male količine kofeina tako da podiže raspoloženje i koncentraciju, zbog etarskih ulja ugođaj u ukusu i mirisu su zagarantovani. A priprema je toliko jednostavna da su ga pravila i deca. Treba znati da su starije iglice bogatije vitaminom C ali sa druge strane mlađe zelenije iglice daće manje gorak ukus i učiniće napitak prijatnijim.
Opšte pravilo za sve čajeve gde je akcenat na unošenju vitamin C, primenjuje se i ovde. Iglice ne kuvamo već prelivamo proključalom vodom koja je odstojala oko jedan minut.

Podeli ovu priču

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Nedavne blog priče

meduze ade ciganlije
Blog
Zoran Raković

Meduze Ade Ciganlije

Meduze Ade Ciganlije su stranci iz daleke Indije, mada poreklom iz Kine, (meduza slatkih voda, Craspedacusta sowerbii) i odomaćile su se odavno u Savskom jezeru. Nećete ih sresti dok voda

Pročitaj više...
Blog
Zoran Raković

Mrtva kopriva – Lamium

Da li ste znali da mrtva korpiva nije ni u kakvom srodstvu sa običnom koprivom, samo zbog vizuelne sličnosti dele isto ime. Mrtva kopriva (Lamium) pripada porodici usnatica, zajedno sa

Pročitaj više...