Blog

Kafa od korena maslačka

Za sve one nemirnog duha, ovo može biti jedan zanimljiv izlet iz svakdnevnice ukusa i mirisa. Za tvrde tradicionaliste, nije vredno truda.

Hoću reći da ukus nije očaravajući, naročito ako želite da je uporedite sa finom notom arabike, ili žestinom robuste. Mene je miris donekle podsećao na kafu, što ne bih mogao reći i za ukus.

U današnje vreme, ako ste okoreli kafoman, verovatno ćete za višednevni boravak u prirodi poneti dovoljne količine iste, a ovaj recept neka vam bude zlu ne trebalo.

Napomena. Koren, kao i list maslačka, po mogućstvu berite pre cvetanja, jer posle razvija gorak ukus.

Korenje po vađenju iz zemlje operite, odstranite sitne delove (izgoreće brzo), iseckajte relativno sitno, stavite u posudu i pecite na vatri uz povremeno mešanje dok ne budu suvi i pečeni, ne sagoreli. Prelijte vrelom vodom i ostavite da odstoji 10 minuta.
Ovo je instant recept za teren.

Za kućne uslove, iseckan koren sušite u rerni nekih 2 sata na 80 stepeni, zavisno koliko su komadi krupni. Osušenu masu dopeći u zagrejanoj rerni na visokoj temperaturi (u mom slučaju krajnji položaj termometra) 5 – 10 minuta. Po hlađenju sameljite blenderom.

Za decu, dodajte mleko sa dodatkom javorovog sirupa ili zasladite brezinim šećerom.

Podeli ovu priču

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Nedavne blog priče

meduze ade ciganlije
Blog
Zoran Raković

Meduze Ade Ciganlije

Meduze Ade Ciganlije su stranci iz daleke Indije, mada poreklom iz Kine, (meduza slatkih voda, Craspedacusta sowerbii) i odomaćile su se odavno u Savskom jezeru. Nećete ih sresti dok voda

Pročitaj više...
Blog
Zoran Raković

Mrtva kopriva – Lamium

Da li ste znali da mrtva korpiva nije ni u kakvom srodstvu sa običnom koprivom, samo zbog vizuelne sličnosti dele isto ime. Mrtva kopriva (Lamium) pripada porodici usnatica, zajedno sa

Pročitaj više...