Blog

Od dečijeg idola, razočarenja, do naravoučenija

Nije da nisam imao svoje dečačke idole nalik svojim vršnjacima, iz sveta sporta, filma, stripa… ali u toj paleti superheroja bilo je i nekih jako čudnih likova, poput Hajnriha Šlimana.

Arheologija je egzaktna nauka, i tu nema mesta umetničkom dojmu, ili jesi ili nisi, ali kada je u pitanju Šliman, situacija i nije baš tako jednostavna. Njegov životni put više liči na sinopsis nekog bajkovitog avanturističkog filma, i jako je inspirativan deci. Tu su svi elementi bajke: nekada davno, siromašan, jedna knjiga koja je sve promenila, bogatstvo, ogromni entuzijazam, poniženje, slava.

Vratimo se toj knjizi, koja je bila božićni poklon: „Opšta istorija“. Sedmogodišnjeg dečaka je ilustracija Troje u plamenu prosto hipnotisala. Nimalo čudno jer su „Ilijada“ i „Odiseja“ bila omiljena dela njegovog oca. Tada se nad tom knjigom zakleo da će je, Troju, jednoga dana baš on pronaći.

Ali pronaći Troju za koju je tadašnji naučni establišment smatrao delom fikcije jednog slepog pesnika, za koga se i ne zna sa sigurnošću da li je uopšte i postojao. Bio je to đavolski težak zadatak za bilo kog arheologa, a još teži ako to uopšte i niste.

Ali vera u snove pomera planine. Još kada se tome pridodaju i njegovi mnogi talenti, poput poznavanja 12, a neki kažu čak i 15 jezika, nemoguće postaje moguće. Sve vreme držeći u rukama „Ilijadu“ i „Odiseju“ kao svojevrsni kompas ovaj sanjar je postao jedan od najpoznatijih arheologa.

O tome šta je sve pronašao, ne bih ovde. Ili već znate, ako ne, tu je Vikipedija. Samo bih naglasio, prekretnica je bila upravo dan, kada je već uveliko bio ismejan od naučnika, kada je rešio da prekine traganje za Trojom. Jedan zrak svetlosti odveo ga je pravo u kuću slavnih.

A sada o naslovu ove kratke priče. Verovatno nisam bio, niti ću biti jedino dete koje je Šlimanov život opčinio, ali sa sazrevanjem, usledilo je silno razočarenje. U malo ozbiljnijim knjigama saznao sam za njegove nasilničke i nenaučne metode istraživanja. Bukvalno je dinamitom krčio sebi put do slave.

Prošlo je mnogo leta od tada i Šliman je kod mene odavno izgubio mesto superheroja, ali kao inspiracija, nikada.

Naravoučenije. Kupite svom detetu neku knjigu koja će ga načiniti glavnim junakom bajke nalik Šlimanoj.

Podeli ovu priču

Nedavne blog priče