Blog

Odelo za psa – Pomodarstvo ili neophodnost

U tekstu neće biti ni reči o onome što več znate, poput klasičnih saveta stručnjaka na ovu temu: koje su to rase pasa za koje se preporučuje odelo za hladnijih dana, koji su prvi znaci da je onо potrebno vašem ljubimcu…

Zato ću pisati o jednom mom životnom iskustvu koje verovatno retko ko od vas ima, a posredno se itekao tiče ove teme. Samo da naglasim da sam nekada pse držao i u stanu i dvorištu, tako da sam dobro upoznat sa pomenutom problematikom.

Par godina mog življena bile su krajnje neobične. Stan nisam grejao zimi. Jedino prevozno sredsto, i tokom najvećih temperaturnih minusa, bio je bicikl. Bilo je tu još nekonvencionalanih radnji poput zimskih kupanja u rekama, ali i ovo je sasvim dovoljno za ono što vam želim predočiti.

Najveći temperaturni šok za organizam nije nastupao kada sam bicikl vozio na temperaturama ispod -20°C, već obično na proleće, kada bi zima zadala svoj poslednji i iznenadni udarac. Potreban uslov za tako nešto je da je prolećna temperatura u dužem periodu bude iznad svog proseka, a onda usledi neočekivani rez, kao hladnim nožem. Za tih par jutara, pre nego krenem da pedaliram, moje telo bi se grčilo od hladnoće uprkos činjenice da je spoljašnja temperatura bila u plusu. Ne velikom, ali ipak iznad nule.

Zašto, verujem da i sami znate. Odgovor leži u suviše kratkom periodu za adaptaciju. Čuli ste za priču da žabu možete skuvati živu, a da se ona ne pomeri, ako polako povećavate temperaturu.

Isto važi i za vašeg psa. Ako većinu svog života provodi u toplom (nertko prezagrejanom) prostoru, izlazak na otvoreno, gde je razlika u temeperaturi neki put i preko 30°C, odelo će biti potrebno za mnoge vaše četvoronožne prijatelje. I obrnuto.

Sve napisano se naravno odnosi i na decu.

Mokre noge, smrznuti prsti, zaleđene trepavice i kosa… bila je to naša zimska svakodnevnica. Današnje prosečno dete posle par sati takvog tretmana, završilo bi…

P.S. Fotografija nije vlasništvo MKSZ

Podeli ovu priču

Nedavne blog priče

Blog
Zoran Raković

Topola i njena magija

„Trougao vatre“ čine kiseonik, gorivo i toplota. Paljenje vatre bez šibice/upaljača za većinu ljudi je noćna mora. Ništa manja briga nije ni za znalce kada iskru/izvor toplote koju napravite (bilo

Pročitaj više...