Blog

Paprat – biljka koja je kriva za industrijsku revoluciju

Ova biljka vam može pomoći da nađete mitsko blago cara Ravovana, da vas nahrani, opere, svašta zalepi, izleči, uspava…
Njena neobično pravilna forma, izled koji vuče na nekо vreme pre vremena, ljudima je paprat uvek pobuđivala maštu tako da ne čudi da je ušla u mnoge legende, a njene nikada viđene cvetove tražili su u mrklim noćima mnogi magovi i junaci.

Na svetu ima nekih 12000 vrsta paprati, a nama najpoznatije su bujad, navala, jelenski jezik… Još pre nekih 300 milona godina one su dominirale našom planetom i bile velike kao današnje drveće. Dinosaurusima je bila omiljena hrana. Danas je viđamo u obliku kamenog uglja koji je bio izvor energije za industrisku revoluciju.

Kada su deca u pitanju i njihova čuvena nestrpljivost, paprat je svojom veličinom idealna za pokrivku improvizovang bivka. Ništa manje nije dobra i kao ležaj, jer je zdrava (odbija mnoge insekte) i meka. A zbog svog lako prepoznatljivog izgleda, omiljena je biljka i u dečijem izboru u raznim tehnikama preslikavanja lišća na papiru.

P.S. Na fotografiji je ženska paprat (Athyrium filix-femina)

Podeli ovu priču

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Nedavne blog priče

meduze ade ciganlije
Blog
Zoran Raković

Meduze Ade Ciganlije

Meduze u Beogradu koje možemo videti u kupalištu Ade Ciganlije su stranci iz daleke Indije, mada poreklom iz Kine, (meduza slatkih voda, Craspedacusta sowerbii) i odomaćile su se odavno u

Pročitaj više...
Blog
Zoran Raković

Mrtva kopriva – Lamium

Da li ste znali da mrtva korpiva nije ni u kakvom srodstvu sa običnom koprivom, samo zbog vizuelne sličnosti dele isto ime. Mrtva kopriva (Lamium) pripada porodici usnatica, zajedno sa

Pročitaj više...