Blog

Paprat – biljka koja je kriva za industrijsku revoluciju

Ova biljka vam može pomoći da nađete mitsko blago cara Ravovana, da vas nahrani, opere, svašta zalepi, izleči, uspava…
Njena neobično pravilna forma, izled koji vuče na nekо vreme pre vremena, ljudima je paprat uvek pobuđivala maštu tako da ne čudi da je ušla u mnoge legende, a njene nikada viđene cvetove tražili su u mrklim noćima mnogi magovi i junaci.

Na svetu ima nekih 12000 vrsta paprati, a nama najpoznatije su bujad, navala, jelenski jezik… Još pre nekih 300 milona godina one su dominirale našom planetom i bile velike kao današnje drveće. Dinosaurusima je bila omiljena hrana. Danas je viđamo u obliku kamenog uglja koji je bio izvor energije za industrisku revoluciju.

Kada su deca u pitanju i njihova čuvena nestrpljivost, paprat je svojom veličinom idealna za pokrivku improvizovang bivka. Ništa manje nije dobra i kao ležaj, jer je zdrava (odbija mnoge insekte) i meka. A zbog svog lako prepoznatljivog izgleda, omiljena je biljka i u dečijem izboru u raznim tehnikama preslikavanja lišća na papiru.

P.S. Na fotografiji je ženska paprat (Athyrium filix-femina)

Podeli ovu priču

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Nedavne blog priče

Blog
Zoran Raković

Zeleni Deda Mraz

Zeleni Deda Mraz je i ove Nove godine dočekao male prirodnjake sa darovima, ispred njegovog šumskog bivka u šumi Košutnjak. Deca cu pratila skrivene tragove korz šumu koje je „slučajno“

Pročitaj više...
meduze ade ciganlije
Blog
Zoran Raković

Meduze Ade Ciganlije

Meduze u Beogradu koje možemo videti u kupalištu Ade Ciganlije su stranci iz daleke Indije, mada poreklom iz Kine, (meduza slatkih voda, Craspedacusta sowerbii) i odomaćile su se odavno u

Pročitaj više...