Blog

Podbel – Tussilago farfara

Ne, ovo nije maslačak. Ovo je biljka podbel, njegovi žuti cvetovi javljaju se u rano proleće ili tokom kraja zime. Dok njegovi listovi dolaze znatno kasnije, tek po završetku cvetanja. Zbog te karakteristike rimski botaničari tokom perioda renesanse prozvali su ga “Filius ante patrem”, što znači sin pre oca.


Podbel je biljka koja ima dugu istoriju primene u narodnoj medicini, poznata je po tome što “čisti” disajne organe, posebno se preporučuje u lečenju bronhitisa i astme.


Njeno latinsko ime “Tussilago farfara” izvedeno je od latinske reči tussis – što znači kašalj, kao i ago – delovati. Dok “farfara” je verovatno izvedeno od drevnog naziva za belu topolu, naime listovi ove dve biljke slično izgledaju.


Još su antički lekari znali za lekovita svojstva ove male biljke. Dioskorid, čuveni antički lekar i botaničar, preporučivao je pušenje cvetova ove biljke za lečenje kašlja. Danas se podbel smatra kao efikasna zamena za duvan, može se naći i u brojnim duvanskim mešavinama.


Mada sa primenom ove biljke treba biti izuzetno oprezan, dugotrajna upotreba podbela, u bilo kome obliku, može oštetiti jetru ili povećati rizik od nastanka karcinoma.

Podeli ovu priču

Nedavne blog priče