Blog

Proslava rođendana na otvorenom, da ili ne?

Da li je proslava rođendana na otvorenom za vaše dete? Čuvane maksima da roditelji najbolje poznaju svoju decu, ne bude uvek tačna, barem se tako čini iz našeg bogatog iskustva kada su u pitanju dečiji rođendani na otvorenom.


Da li vaše dete može da pretrči par kilometara sa kratkim pauzama? Mnogo roditelji sa zaprepašćenjem, pozitivnim, prime informaciju da njihovo dete (koje neretko, po sopstvetnom priznanju, već posle par stotina metara hoda počinje da negoduje da ga „bole noge“), može toliko da pretrči. Tokom jednog dečijeg rođendana, neretko pređemo po par kilometara.


Priroda u sadejstvu sa igrom čini čuda. Na rođendanima u prirodi, deca skoro sve vreme trče od traga do traga, nošena neskrivenom željom da će baš oni biti ti koji će rešiti tu veliku misteriju. Dobra motivacija, i vaše dete postaje Sonik. Ili za nešto stariju generaciju – Ptica Trkačica.

Rođendan za decu od 5

U mnogim šumskim igrama na rođendanima fizičke predispozicije deteta dolaze do izražaja, ali… Većina dece čiji je temperament smireniji ili su manje spretna i okretna, ili jednostavno imaju manjak kondicije od ostalih, u jednom trenutku shvate da je možda korisnije da taj svoj nazovi nedostatak kompezuju nečim drugim, poput dobre koncentracije, pažnje, pameti. Neki put im se to samo servira kao na tacni, kao jedna prazna niša u igri koju skoro svi preskoče i ostavljaju nekima poput njih.


Kretanje između zadatih tačaka najviše sliči na parkur trening. Nisam stigao ni da završim čitanje misterioznog zadatka, a oni već u punom trku. Ponekad im se takva taktika isplati, ali ako je zadatak komplikovaniji, fijasko je na vidiku.


Jedna takva tipična scena je pred vama, zabeležena okom fotografa pre neki dan u na našem programu “Potraga za blagom”. Sva deca su se kladila na svoju brzinu, osim slavljenice. Kada su čuli zvuk koji oglašava da je zadatak rešen, svi su se okrenuli i… Takav trenutak obično iskoristim da ispričam neku poučnu priču na tu temu, mada treba imati na umu da se većina naučnika slaže da je temperament nepromenjiva crta ličnosti koja daje pečat svim našim iskustvima. Tako da je uvek bolje razumeti malo, nego pogrešno mnogo.

Mogli bi smo reći da je proslava rođendana na otvorenom idealna za svako dete, bez obzira na njihove afinitete, fizičke i intelektualne sposobnosti. Svako dete će se pronaći u nekom segmentu igre. Deca su po svojoj prirodi znatiželjna i radoznala, gladna i željna novih izazova, a tu glad najbolje može da ugasi priroda. Otvoren prostor u prirodi, kao što je šuma ili park, pruža beskrajno mesta za aktivnu igru i razmišljanje.

Svedoci smo da se sve više roditelja se odlučuje za proslavu rođendana na ovakav način, jer je jednostvno prirodnije.

Podeli ovu priču

Nedavne blog priče