Blog

Topola i njena magija

„Trougao vatre“ čine kiseonik, gorivo i toplota. Paljenje vatre bez šibice/upaljača za većinu ljudi je noćna mora. Ništa manja briga nije ni za znalce kada iskru/izvor toplote koju napravite (bilo čime) padne na podlogu koja nije adekvatna. Usitnjen materijal (dostupnost kiseonika) ima veću površinu, a manju masu te je paljenje vatre daleko lakše.

U prirodi ima veliki izbor materijala koji ispunjava prva dva uslova, a jedan od najboljih je ženski plod topole, tzv. „mace“. Za tu potpalu i najmanja iskra je dobitna.

Na fotogarfiji možete videti vrhunsku „magiju“. Paljenje vatre (magnezijumski štapić) mace od topole na dlanu jednog hrabrog deteta iz grupe. Deci sam postavio čuveno pitanje koje mnogi vojni komadanti postavljaju svojim podređenim: „ Ko želi da se dobrovoljno prijavi za maksimalno rizičnu akciju?“.

U vojnom žargonu to znači veoma mala verovatnoća preživljavanja, i tada se uistinu javljaju samo najhrabriji i najodaniji. Ti koji su se javili, ne idu u akciju, već bivaju nagrađeni. Postaju obično najbliže okruženje komadanta.


Na dečijem nivou ta rečenica podjednako izaziva znatiželju, ali kada mogućnost nepoznate opasnosti dramatizujem, retko ko se javi. U ovom slučaju jedini dobrovoljac je bila devojčica. U njenim očima nije bilo ni trunke straha. Za mene, superheroj.

Ako ste ikada palili npr. alkohol na svojim dlanovima, znate odlično da plamen (a time i temperatura) idu u visinu a da na dlanovima skoro i ne osetite ni vrućinu na nivou neprijatnosti. To se događa samo sa visoko zapaljivim materijalima, kao što je maca od topole.

U dečijim očma, ovo je izgledalo sasvim drugačije. Nešto što je svima izvuklo uzdah zaprepašćenja. A naša superheroina… samo je stresla dlanove i razvukla osmeh.


P.S. Kada je u pitanju paljenje vatre 🔥 (magnezijumski štapić), od gotovih resursa u prirodi, pored mace od topole moji favoriti su još klasje šašuljice i cvast paviti (bela loza).

Podeli ovu priču

Nedavne blog priče