Blog

Trag vuka i psa – razlika

Ako ste pomislili da će vam ovaj mini tekst rešiti jednu od večitih dilema, razočaraću vas odmah na početku.
Razlike skoro i da nema, ali zato vam neko drugo znanje može pomoći.

Čak i oni kojima je ova problematika bliska (lovci, buškrafteri, traperi… ) neretko priznaju da na osnovu samog otiska u zemlji, ne mogu sa sigurnošću doneti tek tako odluku. Neki navode neke detalje poput toga da su psu prsti razigraniji, ne drže pravac kao u vuka i sl.

Ono što vas može donekle navesti na dobar pravac razmišljanja, to je otisak nokta. Domaćim psima, koji dobar deo svog života provode na tvrdim podlogama (beton, asfalt, stan), uveliko su nokti istupljeni, dok su vučji oštriji, i neki put u zemlji izgledaju kao otisci nekakve velike igle.

Česta pojava u pasa je zanošenej zadnjih nogu, van pravca kretanja. Imalo bi se tu dodati još po nešto, ali evo krajnjeg saveta mnogih trapera.

Ako budemo uporno sledili zagonetni nam trag, a dobro vidljiv (npr. u snegu) videćemo da je trag vuka (često i vukova koji jedni drugima upadaju u trag, ne bez razloga) ujednačen, i da relativno drži zamišljeni pravac kretanja, dok je trag psa razigraniji, sa povremenim velikimm skretanjima. Vuk ima smo jedan motiv, preživljavanje, i svoju energiju najracionlnije troši, što našem kućnom ljubimcu svakako nije prioritet.

Ako vas je ovaj tekst zainteresovao za ovu oblast, jedan zdravo razumski savet. Ne upoređujte tragove vuka i psa u Košutnjaku, tu trag vuka teško da sretnete, već npr. u Deliblatskoj peščari, koju naseljava jedna manja populacija. Ako vam se posreći, možda naletite na tragove vukova u pesku.

Podeli ovu priču

Nedavne blog priče