ada neredovna na programu MKS Zoran, jedna od najinteresantnijih i ujedno najposećenijih radionica.

Najveće naselje iz doba neolita, i jedno od najznačajnijih praistorijskih lokaliteta Evrope nalazi se na desnoj strani Dunava na nekih 14 km od Beograda – Belo brdo.

Profil arheološkog iskopa ide do dubine od oko 10 metara a vremenski seže od 7000 godina unazad. Više nego fascinantno je kada se uzme u obzir koji su dometi vinčanske kulture, jer ne zaboravite, kameno doba još traje.

Antropomorfne i zoomorfne figurine, oruđe i oružje od kamena i kostiju, ritualne vaze, nakit, udice i harpuni… pravougaone kolibe od blata, slame i drveta tako blizu jedne druge da se slobodno može reći da je to bilo pravo urbano naselje sa ulicama.
A kao šlag na sve to „vinčansko pismo“. Mada je u naučnim krugovima odavno odbačena ideja da se radi o pismu, i kao takvo, tzv. pismo izaziva pažnju da je nastalo hiljadama godina pre prvih velikih civilizacija koje su imale i zvanično pismo.
P.S. Veliko hvala Jagodi Noveskoj koja je bila idejni tvorac prve radionice.

Nalazimo su u Nedelju 06.09. u 10h na platou ispred „Arhološkog nalazišta Vinča“. Radionica traje dva sata.

♦Obilazak muzejske postavke (stručno vođenje harizmatičnog kustosa) i povratak na prostor ispred arh. lokaliteta.

♦Radionica posvećena iskopavanju fragmenata keramike „vičanskih figurina“ a možda i sasvim celih, ko ih pronađe 

♦Pravimo replike figurina u glini/urezujemo u glinu “vinčansko pismo” (u slučaju da ne stignemo, zbog zakazanih neodložnih obaveza, radionica će trajati  kraće od istovetne predhodne – deca dobijaju zapakovanu glinu na dar i kartonski plato, i “zadatak” da taj deo radionice završe u sopstvenoj režiji

RADIONICA SE NE ODRŽAVA NA ARHEOLOŠKOM NALAZIŠTU, VEĆ NA PLATOU ISPRED LOKALITETA

Moja malenkost će poneti lopatice, grabuljice, metlice…

CENA:

Cene važe za prijavljene na mailing listu/newsletter. Za ostale su skuplje 50%.

1500 din. porodična karta/pojedinačna 800 din.

Dan uoči radionice (subota) porodična 1800 din./pojedinačna 900 din.

Na dan radionice porodična 2000 din./pojedinačna 1000 din.

Ulaznice za muzej (nije obavezno) – deca mlađa od 7 god. besplatno, školarci 100 din, odrasli 200 din. plaćate na licu mesta.

Objašnjenje za cenu. Porodična karta važi za jednu porodicu, bez obzira na broj članova iste; svako dete ili odrastao čovek (ili više njih) koji dolazi bez svoje porodice, ili se pridružuje nekoj porodici, plaća po pojedinačnu kartu.

Tekući račun: 265613031000044060 Multikreativni studio Zoran, G. Principa 29 – Proslediti izveštaj o plaćanju iz e-banking aplikacije, screenshot, fotografiju uplatnice… na viber

Obavezno zakazivanje na telefon/sms

Podeli ovu priču