Događaj

Kiša pada trava raste

Datum održavanja

01/07/2018

Vreme održavanja

10:00

Mesto održavanja

Ada Safari

Trajanje

120min

Broj učesnika

/

Preporučeni uzrast

6+

Prisustvo roditelja

ne

O biljkama sa kojima smo skoro u svakodnevnom u kontaktu, manje znamo nego o nekim egozitčnim endemičnim vrstama? Liči na čuvenu konstataciju naučnika (Iain Suthers) da više znamo o površini našeg Meseca, nego o dnu našeg mora.

U ovoj radionici bavićemo se tzv. pravim travama, zeljastim biljkama sa obično dugačkim i pljosnatim listovima, podzemnim stablom… Ovaj opis uzmite sa rezervom jer porodica trava broji oko 10 000 vrsta a kao ilustracija raznolikosti, visina im varira od 2 cm do 40 metara.

Trave su jedna od najprilagodljivijih biljnih porodica na Zemlji a njihova glavna tajna je ta što im novo tkivo ne raste na vrhu (kao kod većine biljaka) već na delu iznad kolenceta. Kada je kosilica, zubi biljojeda, dečije patike… presrku, trava jednostavno nastavlja da raste.

A tu je još jedan njihov trik. Zgažena trava može da se ponovo uspraviti jer brže raste sa one strane koja je bliže zemlji.

Na terenu ćemo potražiti i identifikovati nekoliko vrsta trava koristeći stručnu knjigu Momčila Kojića „Livadske biljke“. Deca će verovatno prvi put čuti za skoro sva imena trava, ali cilj radionice i nije da sada oni nauče desetak  vrsta trava, već da ih potakne da razmišljaju i o biljkama koje nisu ni blizu tako atraktivne kao moćni hrast, ili graciozne i lepe kao npr. visibaba.
Drugi deo radionce, tradicionalno, posvećene kreativnom izražavanju od datog materijala – trave.

Nedelja 01.07. u 10 h parking Ade Safari. Povratak na isto mesto u 12h.
Deca neka ponesu rančiće za vodu i grickalice/sendvič/voće.

Cena:
600 din plaćanje zaključno sa sredom 27.06.- za prijavljene na mailing listu

900  din/za brata sestru 600 din – 28-30.06. za prijavljene na mailing listu

Za ostale 1200 din.

Plaćanje na licu mesta  – cena duplo veća

Tekući račun: 265613031000044060 Multi kreativni studio Zoran – Proslediti izveštaj o plaćanju iz e-banking aplikacije, screenshot, fotografiju uplatnice…

Obavezno zakazivanje na telefon/sms/inbox

Zoran 0628842560

P.S. Prijavite se na mailing listu “MKS Zoran” kako bi direkno dobijali obaveštenja o novim radionicama

http://zoranodrampe.wixsite.com/kreativnistudiozoran/prijava-na-mailing-listu

Podeli ovu priču

Nedavni događaji

Leonardov most
Radionice
Zoran Raković

Leonardov most

Kada kažemo reč renesansa, verujem da je većini prva asocijacija Leonardo da Vinči. Pronalazač, slikar, vajar, inžinjer, arhitekta. Jednom rečju univerzalni genije. U ovoj radionici ćemo se pozabaviti Leonardom kao

Pročitaj više...

Besplatne radionice za vrtiće, škole i produžene boravke

Nudimo vam besplatnu radionicu u prirodi za jednu vrtićku grupu (predškolci i starija grupa), ili jedno odeljenje nižih razreda u okviru osnovne škole ili  produženog boravka.

Pozovite prirodu u vaš vrtić, školu ili produženi boravak

Radionica se održava u vašim prostorijama ili vašem dvorištu, u trajanju jednog školskog časa ili sat vremena. Program je posvećen prirodi i mom iskustvu boraveći godinama u istoj, kao i dugogodišnjem radu sa decom u prirodi pod nazivom „Živeti u prirodi“.