Starogrčka civilizacija je jedan od temlja kulturnog identiteta Evrope, a jedan od temelja starogrčke civilizacije je kermika. Pored toga što je bila u masovnoj upotrebi za svakodnevni život običnih ljudi, velika zasluga keramike je i u ekonomskoj moći same cvilizacije. Razni grnčarski predmeti omogućili su transport i skladištenje robe, što je znatno uticalo na razoj trgovine u Antičkoj Grčkoj.


Mada nije sva starogrčka keramika crvene boje, mi ćemo na radionici pričati i obrađivati crno-figularnu tehniku, oslikavanje motiva crnom bojom na svetloj pozadini.

Deca će na već pripremljenim crvenkastim “vazama” oslikati crne motive iz starogrčke umetnosti.

Crvenkasti pigment se dobijao od blede gline koja je bogata gvožđem. Tokom pečenja glina bi poprimila prepoznatljivu crvenkastu boju. Korišćenje ove gline za keramiku bilo je karakteristično za Atinu. Atinski umetnici razvili su poseban dekorativni stil, inspirisan bitkama, mitovima, bogovima i junacima.


Prvi deo radionice biće posvećen priči o toj drevnoj civilizaciji, nakon toga prelazimo na upoznavanje najčešćih motiva na grčkoj keramici. Upoznaćemo se da starogrčkim panteonom, legendama, njihovim sportom i ratovima. Deca nakon što odaberu motive za svoju “keramičku vazu”, prelaze na iscrtavanje istih.

U drugom delu radionice okušaćemo se u izradi minijaturnih replika starogrčkih amfora od gline.

Svako svoj rad nosi sa sobom.

Cene važe za prijavljene na mailing listu/newsletter. Za ostale su skuplje 50%

1200 din. po detetu

Dan uoči radionice 1500 din.

Na dan radionice 1800 din.

Tekući račun: 265613031000044060 Multi kreativni studio Zoran – Proslediti izveštaj o plaćanju (iz e-banking aplikacije, screenshot, fotografiju uplatnice) na Viber navedenog kontakt broja.

Obavezno zakazivanje SMS
Jovana 062/8276626

Podeli ovu priču