Potraga za blagom

Potraga za blagom (Treasure hunt) je fuzija ekologije, hajkinga, orijentiringa, izviđaštva, logike, opšte kulture, fizičke spretnosti. Avantura tako osmišljena da pojedina deca za svoje rođendane iz godine u godinu samo menjaju lokaciju ali ne i igru. Vaše je da odaberete lokaciju i vreme (park, šuma, blok, ulica, brdo, ostrvo…)

Može se slobono reći da je potraga za blagom top igra za sve uzraste.

Obavezno pročitati FAQ- najčešća pitanja.

Pročitajte više o programu u blog priči: Potraga za zakopanim blagom kao Sveti gral dečije pedagogij

Virus znanja

Potraga za blagom u potpunosti ispunjava ovu moju izmišljenu maksimu skovanu u metrici čuvene Hipokratove izreke.

Deca veruju da se na ovakvoj vrsti rođendana samo dobro zabavljaju, i ne pretpostavljaju da im je u program igre ubačen opasan virus – virus znanja.

Rođendani u prirodi se održavaju tokom cele godine, a na nagloj popularnosti su zimski rođendani, jer čuvena švedska poslovica “Nema lošeg vremena, samo ima neadekvatne garderobe”, konačno i na ovim prostorima ima sve više pristalica.

Neka igra bude učenje, neka učenje bude igra

Zoran Raković

Besplatan fotograf

Ova novost u ponudi funkcioniše već od avgusta 2017. Smatrajte ovo poklonom 🙂 a ne kao stavku koja ulazi u cenu. Ako vam fotografije ne stignu za tri dana budite slobodni da me pozovete.

P.S. Sa WeTransfer/a fotografije morate skinuti za sedam dana. Poogledajte i u odeljak za nepželjenu poštu (spam ili junk mail).

Pored fotografa, koji je obavezno tu, i besplatan, možete naručiti i snimanje rođendana u HD rezoluciji. Dobićete video klipa tipa best moments. Cena te usluge je 4000 dinara.

Galerija

– Rođendani su za decu od 6-12 god., ali i za stariju; kao i za odrasle/team building.

– Program rođendana u prirodi je tako koncipiran da su gradske šume (i parkovi) najidealnije, ali je prilagodljiv i za urbanije uslove.

– Vi birate lokaciju, datum i vreme (za vikend utvrđen raspored) rođendana.

– MI Vam možemo predložiti top destinacije: Košutnjak, Zvezdarska šuma, Ada Ciganlija, Bajfordova šuma, Savski kej, Park Šumice, Zemunski kej, Hajd park, Topčiderski park, Park prijateljstva, Park Ušće, Kalemegdan, Jelovac, Avala…

– Vreme trajanja rodjendana je oko sat i po.

​- Polazna tačka je obično na nekoj travnatoj čistini na obodu šume/parka gde ste Vi već zauzeli neki sto sa klupama ili restoran/kafić u blizini. Sa te tačke deca kreću sa nama (vodič i fotograf, koji je ujedno pomoćnik) u avanturu a za sat i po vraćamo se na isto mesto. Klasičan pristup roditelja slavljenika je da ih tu čeka torta ili neka druga poslastica, a neki put i roštilj i sl. To je već stvar Vašeg izbora.

– Blaga sugestija roditeljima da u pozivnicama (na kraju teksta je link) navedu da deca ponesu rančiće za vodu i lanč paketiće. Deca obožavaju da obeduju na nekom palom deblu, tepihu od mahovine, a mi tu pauzu iskoristimo za jedan zanimljivi mini edukativni nastup posvećen, normalno, prirodi.

– Prisustvo roditelja/srodnika/poznanika samo remeti igru, a neki put toliko da … Ako neko ipak insistira, može da posmatra igru ali samo sa udaljenosti sa koje ga deca ne mogu videti i time negativno uticati na igru.

– Velika razlika u godinama učesnika u igri je isto otežavajući faktor u većini slučajeva. Gosti rođendana su obično godišta slavljenika (vrtićka ili školska grupa) ali tu je neki put i par dece od rodbine ili komšija, koji su vidno stariji (mlađi ne utiču na igru ako mogu samo samostalno da prate tempo ostale dece). Zagonetna pitanja i zadaci su prilagođeni uzrastu, pa ih starija (intelektualno zrelija, brža, jača…) deca sa lakoćom rešavaju i tako većinu ućesnika lišavaju radosti učestvovanja u ovoj igri.

– Na nekih pola sata pre početka rođendana dobićete sms da smo već na dogovorenom mestu, tačnije rečeno, u neposrednoj blizini dogovorene polazne tačke. Kada se okupe sva deca, pozovite nas, i mi dolazimo i odmah krećemo u avanturu. Ovaj momenat jako bitan za koncept ovog programa, zato ne prisustvujemo dočeku dece.

– Broj dece ne utiče na cenu, ali velika grupa je sama sebi najveća smetnja. Grupa do 15-ro dece je idealna, ali je taj broj dece obično veći, oko 20-tak. Za grupu dosta veću od proseka, preporuka je da se angažuje dodatni vodič (30 evra). PAŽNJA: Ne tako retka situacija je da imate potvrdu za dolazak npr. dvadesetoro dece na rođendan, a na isti dođe tridesetoro  – većina povela sestru ili brata. Objasnite roditeljima da je igra koncipira spram godišta rođendanca i njegovih gostiju ( u proseku 90%  isto godište) i da će za mlađe biti preteško, a za starije prelako. A ako već dovode još nekog člana porodice da vam to obavezno naglase.

– Radnim danima dobijate popust. Ne važi ako ste već zakupili termin za vikend pa ga prebacili za radni dan.

– Ako je vaše dete bilo na nekom rođendanu u mojoj organizaciji obavezno to naglasite uz podatke gde, i ako se sećate, kada. Bilo bi i više nego poželjno promeniti lokaciju rođendana.

– Snimanje programa nije dozvoljeno

Ako je vaše dete bilo na nekom rođendanu u mojoj organizaciji obavezno to naglasite uz podatke gde, i ako se sećate, kada. Bilo bi i više nego poželjno promeniti lokaciju rođendana. Isto pravilo važi ako takav podatak posedujete za nekog od gostiju slavljenika.

– Termini (vikend) rođendana u prirodi

1. pre podne – 10:30 h

2. po podne – 13:30 h

3. po podne -16:30 h

4. “noćni”* rođendan  (najraniji termin je od 19h pa na dalje) – deca dobijaju baterijske lampe

Radnim danom vi birate vreme početka rođendana.

*svi beogradski parkovi su osvetljeni kao i delovi gradskih šuma i neretko su baterijske lampe nepotrebne, ali zbog prefiksa, noćni, deca ih obavezno dobijaju

– Po dogovoru o rezervaciji termina, pošaljite sms sa svim potrebnim podacima. Vaše  ime i prezime, godište slavljenika, datum i sat, te lokacijom rođendana. Ako ste angažovali dodatnog vodiča, kamermana, dodajte i taj podatak u sms. Uplatu izvršite najkasnije za tri dana. Obavezno pošaljite sms sa porukom u slučaju odustajanja pre ugovorenog datuma uplate da bi oslobodili termin. Ovo je uvedeno zbog pojedinih neodgovrnih potencijalnih korisnika mojih usluga koji su odustali bez ikakvog obaveštenja.

– Termin se smatra zvanično zakupljenim kada na tekući račun 265-6130310000440-60,  primalac MKS Zoran, Gavrila Principa 29, uplatite približno 60% ugovorene svote. Polje “svrha uplate” obavezno popunite ponovo sa vašim  imenom i prezimenom, godištem slavljenika, datumom i satom, te lokacijom rođendana. Nakon uplate pošaljite mi neizostavno SMS da bi to što pre evidentirali kao i izveštaj o plaćanju iz e-banking aplikacije, screenshot, fotografiju uplatnice… Fotografiju možete proslediti i na viber istog broja, 0628842560, ali tek posle slanja SMS-a. U suprotnom rizikujete da se vaš rođendan preklopi sa nekim drugim.

– Dva-tri dana uoči ugovorenog termina, budite slobodni (fini izraz za obavezno) da nazovete i još jednom zajedno proverimo dogovoreno.

Hvala unapred za poštovanje ovih pravila koje su uvedene zarad Vaše sigurnosti.

– Budite slobodni da me pozovete bilo kada i kada god imate nešto dodatno da pitate. Jedan od važnijih segmenata mog posla je i da razgovaram sa korisnicima mojih usluga.

Broj odloženih rođendana zbog lošeg vremena na godišnjem nivou je više nego minimalan, jer je osnova ovih rođendana hajking, te je uticaj vremena na igru minoran. Hladno vreme, sneg, vetar, magla, čak i nejaka kiša (uz adekvatnu obuću & odeću) nisu prepreka, jer su deca zbog uzbuđena (plus brzo kretanje i trčanje) pod adrenaliskim nabojem i nikada im nije hladno, čak ni zimi. Današnja deca, koja su mahom prezaštićena, svaki rođendan koji je bio održan po kiši i snegu/mrazu, nažalost, prepričavaju kao doživljaj par excellence, jer je većini zabranjeno od strane roditelja da po takom vremenu izlaze van.

Samo se na Balkanu, u okviru Evrope, kiša, sneg i vetar smatraju opasnim po decu. Na ovim prostorima prehladu ne izazivaju virusi već hladnoća. Priroda je izvor svekolikih bolesti i pipanje iste golim šakam je radnja visokog zdrastvenog rizika. Promaju da ne pominjemo, i njenog starijeg brata, vetra… uzročnika najtežih oboljenja.

Jedino olujna jaka kiša i nevreme mogu pokvariti ovu čaroliju. U tom slučaju možete rođendan pomeriti za sledeći slobodan termin.

Pri zakazivanju ovakve vrste rođendana imajte sve ovo na umu, jer priroda nije igraonica gde se prostor veštački greje, vazduh veštaki osvežava, gde se deca igraju na veštačkim materijalima, gde je čak i osvetljenje veštačko… „Sve što je prirodno, dobro je“ – Francois Rabelais