Potraga za blagom

Potraga za blagom (Treasure hunt) je fuzija ekologije, hajkinga, orijentiringa, izviđaštva, logike, opšte kulture, fizičke spretnosti. Avantura tako osmišljena da pojedina deca za svoje rođendane iz godine u godinu samo menjaju lokaciju ali ne i igru. Vaše je da odaberete lokaciju, (park, šuma, blok, ulica, brdo, ostrvo…) i termin rođendana. 

Može se slobono reći da je potraga za blagom top igra za sve uzraste.

Obavezno pročitati FAQ- najčešća pitanja.

Pročitajte više o programu u blog priči: Potraga za zakopanim blagom kao Sveti gral dečije pedagogije

Rođendani u prirodi i virus znanja

Potraga za blagom u potpunosti ispunjava ovu moju izmišljenu maksimu skovanu u metrici čuvene Hipokratove izreke. Deca veruju da se na ovakvoj vrsti rođendana samo dobro zabavljaju i ne pretpostavljaju da im je u program igre ubačen opasan virus – virus znanja.

Edukativni deo rođendana posvećen je ekologiji i prirodi, koji je naravno podložan promeni. Samom promenom lokacije rođendana ili godišnjeg doba, menja se i naš edukacijski segment, sve u skladu sa aktuelnom florom i faunom. 

Loši vremenski uslovi za ovakvu vrstu programa ne postoje, rođendan se može održati tokom bilo kog godišnjeg doba. Kiša, hladnoća ili sneg, apsolutno ne remete igru. Više o tome u našoj blog priči: Snegom protiv helikopterskog roditeljstva.

Neka igra bude učenje, neka učenje bude igra

Besplatan fotograf

Ova novost u ponudi funkcioniše već od avgusta 2017. godine. Smatrajte ovo poklonom 🙂 a ne kao stavku koja ulazi u cenu. Ako vam fotografije ne stignu za tri dana budite slobodni da me pozovete.

P.S. Sa WeTransfer-a fotografije morate skinuti u roku od sedam dana. Poogledajte i u odeljak za nepželjenu poštu (spam ili junk mail).

Galerija

FAQ - najčešća pitanja

Uštedite vreme i vama i nama tako što ćete pročitati odgovore. Hvala unapred.

 

– Rođendani su podeljeni po dužini trajanja za decu od 4-6 godina (60 minuta) i za decu od 7-14 godina (90 minuta), 90 minuta i za stariju; kao i za odrasle  (team building). 

– Velika razlika u godinama učesnika u igri je otežavajući faktor u većini slučajeva. Gosti rođendana su obično godišta slavljenika (vrtićka ili školska grupa) ali tu je neretko brat/sestra, par dece od rodbine ili komšija, koji su vidno stariji ili mlađi. Zagonetna pitanja i zadaci su prilagođeni uzrastu, pa ih starija (intelektualno zrelija, brža, jača…) deca sa lakoćom rešavaju i tako većinu ućesnika lišavaju radosti učestvovanja u ovoj igri. Mlađa deca od grupe, ako su samostalna i fiziči spremna da parate grupu, ne utiču na igru, ali u suprotnom to je dosta otežavajući faktor, koji može čak da izazove i prekid rođendana.

Rođendane za decu od 4 do 6 godina organizuju isključivo saradnici “MKS Zoran” Jovana i Danilo Raković koji imaju višegodišnje iskustvo u organizivanju dečijih rođendana i radionica u prirodi. Cena ovog programa je niža jer traje pola sata manje. Ako neko ipak insistira da rođendan za decu od 6 godina vodi Zoran Raković, cena i dužina trajanja je ista kao i za rođendane dece 7+ .

– U slučaju da je traženi termin zauzet za rođendane dece starosti 7+, možete angažovati saradnike “MKS Zoran” Jovanu i Danila Rakovića koji imaju višegodišnje iskustvo u organizivanju dečijih rođendana u prirodi i tim izborom ostavraujete 10% popusta.  

– Ako je vaše dete bilo na nekom rođendanu u našoj organizaciji obavezno to naglasite uz podatke gde, i ako se sećate, kada. Bilo bi i više nego poželjno promeniti lokaciju rođendana. Isto pravilo važi ako takav podatak posedujete za nekog od gostiju slavljenika.

-Mi obezbeđujemo blago za sve učesnike (akcenat je na slavljeniku).

-Fotograf je uvek tu prisutan  i njegova usluga je uključena u cenu, pored te uloge, fotograf je tu i za kontrolu i bezbednost dece. Fotografije dobijate u elektronskom obliku, dostavljuju se preko WeTransfera-a u roku od 3 dana na vašu mejl adresu. 

– Program rođendana u prirodi je tako koncipiran da su gradske šume (i parkovi) najidealnije, ali je prilagodljiv i za urbanije uslove.

– Vi birate lokaciju, datum i vreme (za vikend utvrđen raspored) rođendana.

– Mi Vam možemo predložiti top destinacije: Košutnjak, Zvezdarska šuma, Ada Ciganlija, Bajfordova šuma, Savski kej, Park Šumice, Zemunski kej, Hajd park, Topčiderski park, Park prijateljstva, Park Ušće, Kalemegdan, Jelovac, Avala, šumarak oko trim staze na Adi Ciganliji (ako želite da mesto okupljanja bude baš restoran Ada Safari obavezna je zakazivanje).

– Blaga sugestija roditeljima da u pozivnicama (na kraju teksta je link) navedu da deca ponesu rančiće za vodu i lanč paketiće. Deca obožavaju da obeduju na nekom palom deblu, tepihu od mahovine, a mi tu pauzu iskoristimo za jedan zanimljivi mini edukativni nastup posvećen, normalno, prirodi.

– Prisustvo roditelja/srodnika/poznanika samo remeti igru, a neki put toliko da… Ako neko ipak insistira, može da posmatra igru ali samo sa udaljenosti sa koje ga deca ne mogu videti i time negativno uticati na igru.

– Na nekih pola sata pre početka rođendana dobićete SMS da smo već na dogovorenom mestu, tačnije rečeno, u neposrednoj blizini dogovorene polazne tačke. Kada se okupe sva deca, pozovite nas, i mi dolazimo i odmah krećemo u avanturu. Ovaj momenat jako bitan za koncept ovog programa, zato ne prisustvujemo dočekivanju dece.

– Broj dece ne utiče na cenu, ali velika grupa je sama sebi najveća smetnja. Grupa do 15-ro dece je idealna, ali je taj broj dece obično veći, oko 20-tak. Za grupu dosta veću od proseka, preporuka je da se angažuje dodatni vodič (5000 din.). PAŽNJA: Ne tako retka situacija je da imate potvrdu za dolazak npr. dvadesetoro dece na rođendan, a na isti dođe tridesetoro – većina povela sestru illi brata. Objasnite roditeljima da je igra koncipira spram godišta rođendanca i njegovih gostiju ( u proseku 98% isto godište) i da će za mlađe biti preteško, a za starije prelako. A ako već dovode još nekog člana porodice da vam to obavezno naglase.

– Radnim danima dobijate popust. Popust ne važi ako ste već zakupili termin za vikend pa ga prebacili za radni dan.

Termini (vikend) rođendana u prirodi:
1. pre podne – 10:30 h
2. po podne – 13:30 h
3. po podne -16:30 h
4. “Noćni” rođendan, (najraniji termin je u 19h pa nadalje po vašem izboru) – deca dobijaju baterijske lampe. Svi beogradski parkovi su osvetljeni kao i delovi gradskih šuma i neretko su baterijske lampe nepotrebne, ali zbog prefiksa, noćni, deca ih obavezno dobijaju.

-Radnim danom vi birate vreme početka rođendana.

– Po dogovoru o rezervaciji termina, pošaljite SMS sa svim potrebnim podacima. Vaše ime i prezime, godište slavljenika, datum i sat, lokacija rođendana, kao i ko je realizator rođendana (Zoran ili druga ekipa).  Ako ste angažovali dodatnog vodiča, kamermana ili je vaše dete već bilo na rođendanu u mojoj organizaciji na lokaciji koju ste izabrali, dodajte i taj podatak u SMS. Uplatu izvršite u toku dana, ili najkasnije sledećeg dana (ako to pada za vikend, uplatu izvršite u ponedeljak). U slučaju odustajanja obavezno pošaljite SMS kako bi ste oslobodili termin. Ovo pravilo je uvedeno zbog pojedinih neodgovrnih potencijalnih korisnika mojih usluga koji su odustali bez ikakvog obaveštenja.

– Termin se smatra zvanično zakupljenim kada na tekući račun 265-6130310000440-60, primalac MKS Zoran, Gavrila Principa 29, uplatite približno 60% ugovorene svote. Polje “svrha uplate” bilo bi poželjno ponovo popuniti sa vašim imenom i prezimenom, datumom i satom, te lokacijom rođendana. Nakon uplate pošaljite mi neizostavno SMS da bi to što pre evidentirali kao i izveštaj o plaćanju iz e-banking aplikacije, screenshot, fotografiju uplatnice… Fotografiju možete proslediti i na viber istog broja, 0628842560, ali tek posle slanja SMS-a. U suprotnom rizikujete da se vaš rođendan preklopi sa nekim drugim.

– Dva-tri dana uoči ugovorenog termina, budite slobodni (fini izraz za obavezno) da nazovete i još jednom zajedno proverimo dogovoreno.

Hvala unapred za poštovanje oih pravila koje su uvedene zarad Vaše sigurnosti.

– Budite slobodni da me pozovete bilo kada i kada god imate nešto dodatno da pitate. Jedan od važnijih segmenata mog posla je i da razgovaram sa korisnicima mojih usluga.

​- Broj odloženih rođendana zbog lošeg vremena na godišnjem nivou je više nego minimalan, jer je osnova ovih rođendana hajking, te je uticaj vremena na igru minoran. Hladno vreme, sneg, vetar, magla, čak i nejaka kiša (uz adekvatnu obuću & odeću) nisu prepreka, jer su deca zbog uzbuđena (plus brzo kretanje i trčanje) pod adrenaliskim nabojem i nikada im nije hladno, čak ni zimi. Današnja deca, koja su mahom prezaštićena, svaki rođendan koji je bio održan po kiši i snegu/mrazu, nažalost, prepričavaju kao doživljaj par excellence, jer je većini zabranjeno od strane roditelja da po takom vremenu izlaze van. Samo se na Balkanu, u okviru Evrope, kiša, sneg i vetar smatraju opasnim po decu. Na ovim prostorima prehladu ne izazivaju virusi već hladnoća. Priroda je izvor svekolikih bolesti i pipanje iste golim šakam je radnja visokog zdrastvenog rizika. Promaju da ne pominjemo, i njenog starijeg brata, vetra… uzročnika najtežih oboljenja. Jedino olujna jaka kiša i nevreme mogu pokvariti ovu čaroliju. U tom slučaju možete rođendan pomeriti za sledeći slobodan termin.

-Pri zakazivanju ovakve vrste rođendana imajte sve ovo na umu, jer priroda nije igraonica gde se prostor veštački greje, vazduh veštaki osvežava, gde se deca igraju na veštačkim materijalima, gde je čak i osvetljenje veštačko… „Sve što je prirodno, dobro je“ – Francois Rabelais

– Snimanje programa nije dozvoljeno. Pristankom na usluge besplatnog fotografa automatski dajete odobrenje da fotografije sa vašeg rođendana možda možemo iskoristiti u reklamne svrhe. Samo za vaše znanje, broj fotografija koje koristimo u te svrhe na godišnjen nivou je manji od 0,001%.

Primer jednog rođendana: klikni ovde

Video primer rođendana klikni ovde

-Ukoliko vam je potreban fiskalni račun možete ga preuzeti u poslovnoj prostoriji Multikreativnog Studija Zoran na adresi Gavrila Principa 29. radnim danima od 10:00h do 14:00h. 

Jovana 0628276626 (kancelarija) od 9 – 15h
Zoran 0628842560 u periodu pre 9h i posle 15h

Popusti, aktuelnosti, fotograf

-Radnim danom odobrava se popust od 30% (od 01. marta. do 30. novembra)

 

– Poslednja sedmica jula (radni dani) rezervisana za volonterski kamp u okviru muzičkog festivala “Arlemm”.

 

– Zimski popust. Radni dan 30%, vikend 15% (od 01. decembra do kraja marta). Tokom trajanja zimskog popusta cena za organizaciju rođendana je ista za obe opcije ( Zoran ili saradnici).

 

– Rođendani van teritorije beogradskih šuma i parkova, organizuju se jedino radnim danom zbog velikog gubitka vremena za dva izlaska na teren. Cena takvog rođendana u prirodi je kao za vikend.

 

Besplatan fotograf za rođendane u prirodi

 

Ova novost u ponudi funkcioniše već od avgusta 2017.  godine. Fotograf je uvek tu prisutan  i njegova usluga je uključena u cenu, pored te uloge, fotograf je tu i za kontrolu i bezbednost dece.

 

Fotografije dobijate u elektronskom obliku, dostavljuju se preko WeTransfera-a u roku od 3 dana na vašu mejl adresu.  Ako vam fotografije ne stignu za tri dana budite slobodni da me pozovete. 

 

P.S. Sa WeTransfer-a fotografije morate skinuti za sedam dana. Poogledajte i u odeljak za nepoželjenu poštu (spam ili junk mail).

Termini, rezervacije, neradni dani

Termini (vikend) rođendana u prirodi:

1. pre podne – 10:30 h

2. po podne – 13:30 h

3. po podne -16:30 h

4. “noćni” rođendan, (najraniji termin je u 19h pa nadalje po vašem izboru) – deca dobijaju baterijske lampe*

 

Radnim danom vi birate vreme početka rođendana.

*Svi beogradski parkovi su osvetljeni kao i delovi gradskih šuma i neretko su baterijske lampe nepotrebne, ali zbog prefiksa, noćni, deca ih obavezno dobijaju.

 

U slučaju da je traženi termin zauzet, možete angažovati mlađe saradnike “MKS Zoran” koji imaju višegodišnje iskustvo u organizivanju dečijih rođendana u prirodi.

 

– Po dogovoru o rezervaciji termina, pošaljite SMS sa svim potrebnim podacima. Vaše  ime i prezime, godište slavljenika, datum i sat, te lokacijom rođendana. Ako ste angažovali dodatnog vodiča, kamermana ili je vaše dete već bilo na rođendanu u mojoj organizaciji na lokaciji koju ste izabrali, dodajte i taj podatak u sms. Uplatu izvršite u toku dana, ili najkasnije sledećeg dana (ako to pada za vikend, uplatu izvršite u ponedeljak). U slučaju odustajanja obavezno pošaljite sms kako bi ste oslobodili termin. Ovo pravilo je uvedeno zbog pojedinih neodgovrnih potencijalnih korisnika mojih usluga koji su odustali bez ikakvog obaveštenja.

 

– Termin se smatra zvanično zakupljenim kada na tekući račun 265-6130310000440-60, primalac MKS Zoran, Gavrila Principa 29, uplatite približno 60% ugovorene svote. Polje “svrha uplate” bilo bi poželjno ponovo popuniti sa vašim  imenom i prezimenom, datumom i satom, te lokacijom rođendana. Nakon uplate pošaljite mi neizostavno SMS da bi to što pre evidentirali kao i izveštaj o plaćanju iz e-banking aplikacije, screenshot, fotografiju uplatnice… Fotografiju možete proslediti i na viber istog broja, 0628842560, ali tek posle slanja SMS-a. U suprotnom rizikujete da se vaš rođendan preklopi sa nekim drugim.

 

– Dva-tri dana uoči ugovorenog termina, budite slobodni (fini izraz za obavezno) da nazovete i još jednom zajedno proverimo dogovoreno.

 

Hvala unapred za poštovanje oih pravila koje su uvedene zarad Vaše sigurnosti.

 

– Budite slobodni da me pozovete bilo kada i kada god imate nešto dodatno da pitate. Jedan od važnijih segmenata mog posla je i da razgovaram sa korisnicima mojih usluga.

 

-Od 29. aprila zakljčno sa 2. majem 2022. godine koristimo mini prvomajski odmor. 

-Od 25. jula zaključno sa 28. julom volontiramo sa svojim radionicama na  festivalu klasične muzike ARLEMM.

-Od 1. avgusta do 12. koristimo godišnji odmor. 

Reč - dve o vremenskim uslovima

​- Broj odloženih rođendana zbog lošeg vremena na godišnjem nivou je više nego minimalan, jer je osnova ovih rođendana hajking, te je uticaj vremena na igru minoran. Hladno vreme, sneg, vetar, magla, čak i nejaka kiša (uz adekvatnu obuću & odeću) nisu prepreka, jer su deca zbog uzbuđena (plus brzo kretanje i trčanje) pod adrenaliskim nabojem i nikada im nije hladno, čak ni zimi.

 

-Današnja deca, koja su mahom prezaštićena, svaki rođendan koji je bio održan po kiši i snegu/mrazu, nažalost, prepričavaju kao doživljaj par excellence, jer je većini zabranjeno od strane roditelja da po takom vremenu izlaze van.

 

-Samo se na Balkanu, u okviru Evrope, kiša, sneg i vetar smatraju opasnim po decu. Na ovim prostorima prehladu ne izazivaju virusi već hladnoća. Priroda je izvor svekolikih bolesti i pipanje iste golim šakam je radnja visokog zdrastvenog rizika. Promaju da ne pominjemo, i njenog starijeg brata, vetra… uzročnika najtežih oboljenja.

 

-Jedino olujna jaka kiša i nevreme mogu pokvariti ovu čaroliju. U tom slučaju možete rođendan pomeriti za sledeći slobodan termin.

 

-Pri zakazivanju ovakve vrste rođendana imajte sve ovo na umu, jer priroda nije igraonica gde se prostor veštački greje, vazduh veštaki osvežava, gde se deca igraju na mekim veštačkim materijalima, gde je čak i osvetljenje veštačko… „Sve što je prirodno, dobro je“ – Francois Rabelais

 

-Zbog haotične prirode atmosfere, tačnost vremeske prognoze opada svakim satom, a ta odstupanja su još drastičnija kada su u pitanju dani unapred. „Neki vremenski obrasci predstavljaju poseban izazov kad je u pitanju tačna prognoza za neku pojedinačnu lokaciju. Pljuskovi su vremenska svojstva toliko malih razmera da je teško predvideti kako će se oni tačno razvijati.“ – BBC

 

-Imajte u vidu činjenicu da najveći stručnjaci iz sveta meteorologije rade za ekipe Formule 1, i njihov jedini zadatak je da pred sam start trke daju savet koje pneumatike koristiti; za kišu ili suvo vreme. I…Svedoci smo i da tada njihove pojedine prognoze nisu bile tačne.

 

Blog priče o vremenskim uslovima

Snegom protiv helikopterskog roditeljstva

Miris kiše, i zašto deca moraju da ga dožive

 

 

Pozivnice za rođendane MKS Zoran

Besplatne radionice za vrtiće, škole i produžene boravke

Nudimo vam besplatnu radionicu u prirodi za jednu vrtićku grupu (predškolci i starija grupa), ili jedno odeljenje nižih razreda u okviru osnovne škole ili  produženog boravka.

Pozovite prirodu u vaš vrtić, školu ili produženi boravak

Radionica se održava u vašim prostorijama ili vašem dvorištu, u trajanju jednog školskog časa ili sat vremena. Program je posvećen prirodi i mom iskustvu boraveći godinama u istoj, kao i dugogodišnjem radu sa decom u prirodi pod nazivom „Živeti u prirodi“.