Blog

Dečija radionica – logorska vatra u obliku ključaonice

Kada je u pitanju spremanje hrane u prirodi, logorska vatra ovog oblika je jedan od najboljih izbora. U okruglom, većem, delu ložimo i održavamo vatru, a u izduženom delu ložišta raspoređujemo žar za kuvanje ili roštiljanje. Ložište formirati u obliku ključa.

Prisutne osobe mogu i dalje da uživaju u magiji vatre, ako je potrebno da se i greju (centralno ložište), a osoba koja se bavi spremanjem hrane (izduženi deo ložišta), nikome ne smeta, a i on sam ima slobodan prostor za nesmetani rad.

Raspoređivanjem žara u izduženom delu ložišta jednostavno se kontroliše temeperatura spremanja hrane, a da to ni sa čim ne remeti glavnu vatru koja postojano gori. Po mom mišljenju, više nego genijalno.

Začini i dodaci iz prirode koje smo koristili: srcolisna češnjača, krbuljica, broćika, mišjakinja…

U nastavku tekst blog priče “Paljenje vatre u prirodi – radionica za decu”

Deci, čim se pomene ova tema, oni odmah pomisle na primitivne metode paljenja vatre poput drvo o drvo, kresivo i trud. Za početak, ovo će biti sasvim dovoljno. Obučiti decu da upale samostalno vatru (za večinu prvi put) uz pomoć šibice/upaljača u prirodi. Nimalo lako za njihov uzrast. Nekolio puta mnaglasiti da ovo ne smeju nikada raditi sami, bez prisustva odraslih.

Podeli ovu priču

Nedavne blog priče