Blog

Pauk krstaš

Kada ste kao deca crtali paukovu mrežu, velika veroatnoća da vam je za model poslužila upravo mreža pauka krstaša, simetrična i kružna, jer je ova vrsta dosta rasprostranjena, sa širokim rasponom staništa, poznata u svetu i kao baštenski pauk (lat. Araneus diadematus).

Bele mrlje na njegovom telu, gde je barem par njih postavljeno pod pravim uglom, čineći tako formu nalik krstu, kumovale su njegovom imenu.

Za prosečnog stanovnika planete Zemlje možda najbitniji podatak. Ujed ovog pauka je malo neprijatan ali bezopasan za ljude.

Pored  vrtova, livada, šumskih čistina i živica, neretko ga možete naći ispred objekata sa spljnom rasvetom, jer svetlo privlači njegovu lovinu.

Ako ga vidite da naopako stoji u centru svoje mreže, tipičan položaj, znajte da je u pitanju ženka. Mužjaci ne pletu mrežu. Pre nego što isplete novu mrežu, staru pojede radi uštede proteina.

U tradicionalnoj evropskoj medicini upravo paučina pauka krstaša je neretko korišćenja za zaceljivanje posekotina/rana kao i za zaustavljanje krvarenja. Naučno tumačenje dotične tehnike se opravdava činjenicom da je paukaova mreža bogata vitaminom K, koji pomaže u zgrušavanju krvi.

Koliko je to bila popularna medicinska primena paukove mreže nekada, govori i podatak da dotičnu tehniku pominje čak i Šekspitr u svojoj komediji „San letnje noći“

Podeli ovu priču

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Nedavne blog priče

meduze ade ciganlije
Blog
Zoran Raković

Meduze Ade Ciganlije

Meduze Ade Ciganlije su stranci iz daleke Indije, mada poreklom iz Kine, (meduza slatkih voda, Craspedacusta sowerbii) i odomaćile su se odavno u Savskom jezeru. Nećete ih sresti dok voda

Pročitaj više...
Blog
Zoran Raković

Mrtva kopriva – Lamium

Da li ste znali da mrtva korpiva nije ni u kakvom srodstvu sa običnom koprivom, samo zbog vizuelne sličnosti dele isto ime. Mrtva kopriva (Lamium) pripada porodici usnatica, zajedno sa

Pročitaj više...