Blog

Pauk – marketinški stručnjak i glumac

Mužjak (Pisaura mirabilis), tipičan je stanovnik livada, gde sam ga i ja našao pored jednog potoka. Poznat je po „svadbenom poklonu“ koji nosi ženki u obliku insekta lepo zapakovanog u paukovu mrežu.

Svet to i ne bi bilo toliko zanimljivo da on u rukavu nema još par aduta za osvajanje izabranice srca svog.

Ako ženka prihvati poklon, dok se bavi „ambalažom“, mužjak koristi njenu preokupiranost za svoje nečasne namere. Neretko ženka proceni da je najbolje da slasnu „bombonjeru“ odnese u neki miran kutak. Tada na scenu stupa glumački dar našeg dase. Dok ženka hitro nosi svoj poklon, na njemu visi u samrtnom položaju i naš junak. Cilj je jasan. Čeka priliku da ženka krene da otpakuje poklon.

Neki pripadnici ove vrste idu i korak dalje. Poklon je bezukusan, i sastavljen od ostataka nekog insekta, gde je sočan sadržaj isisan. I dok ženka prebira po ostacima njegovog obroka, mužjak ostvarije svoj naum.

Završio bih poznatom rečenicom iz nekadašnjih viceva…. ljukava ljisica.

Podeli ovu priču

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Nedavne blog priče

meduze ade ciganlije
Blog
Zoran Raković

Meduze Ade Ciganlije

Meduze Ade Ciganlije su stranci iz daleke Indije, mada poreklom iz Kine, (meduza slatkih voda, Craspedacusta sowerbii) i odomaćile su se odavno u Savskom jezeru. Nećete ih sresti dok voda

Pročitaj više...
Blog
Zoran Raković

Mrtva kopriva – Lamium

Da li ste znali da mrtva korpiva nije ni u kakvom srodstvu sa običnom koprivom, samo zbog vizuelne sličnosti dele isto ime. Mrtva kopriva (Lamium) pripada porodici usnatica, zajedno sa

Pročitaj više...