Blog

Potraga za zakopanim blagom kao Sveti gral dečije pedagogije

Deca su već po svojoj prirodi radoznala, još ako im dodate vetar u leđa, brda će pomeriti. Motiv je snažan pokretač, i ako je on dovoljno primamljiv, proces sticanja znanja, učenje, ne da nije naporno, dosadno, već naprotiv, postaje izuzetno zanimljivo.

Igra „Treasure hunt“ nije slučajno planeterno popularna jer je, po mom skromnom mišljenju, spoj svekolikih dečijih (ljudskih) aktivnosti.

Traženje blaga je deci beskrajno maštovita aktivnost, toliko da sve što doprinosi tom cilju prestaje da bude teško. Da bude još bolje, igra se odvija na zelenim i šumskim površinama,  a tu je ‘’igračaka’’ bezbroj. Psiholozi tvrde da su nedovršene igračke najbolje, a to su u stvari materijali koji možemo naći u prirodi.

Program je u mojoj verziji prožet uglavnom saznanjima iz prirode ali tu su i pitanja i zadaci koji se popularno podvode pod pojam opšte kulture.

Fizčka aktivnost je ovde nosilac svega, jer je pokret, energija, više nego bitna deci. Pojedini roditelji sa čuđenjem prime informaciju da je njihovo dete prešlo 3-4 km za sat i po a da to nije ni osetilo, pošto sa njima, posle par stotina metara, već počne da negoduje.

O svemu više klikom na link ovde

potraga za blagom

Neka igra bude učenje, neka učenje bude igra

Zoran Raković

Podeli ovu priču

Nedavne blog priče