Kada je u pitanju i jednodnevni boravak u prirodi, a da ne pominjem višednevne, paljenje vatre je jedno od fundamentalnih znanja/veština u prirodi. Mada se ova veština tradicionalno vezuje za preživljavanje i buškraft, ja je osobno smatram životnom veštinom, čak bi se usudio reći da je treba baštiniti kao deo opšte kulture i znanja.


Ovoj aktivnosti ćemo prići maksimalno oprezno. Ponećemo balone/flaše sa vodom, lopatu, grabulje i vatrogasni aparat u okviru protivpožarnih mera. Tlo (kako i nalaže tehnika paljenja vatre) mora biti očišćeno od lišća i grančica.


Deca (i roditelji ako budu prisutni) će se prvo okušati u paljenju vatre sa fire starter-om (magnezijumski kremen). Za ovu priliku će dobiti odgovarajuću prirodnu potpalu. Svako dete dobija svoj pribor i potpalu, što ih ne sprečava da i sami potraže potpalu u prirodi.

Drugi deo radionice je posvećen pravljenu char cloth-a, ugljenisane pamučne tkanine na vatri, koja će nam biti potrebna za treći deo radionice.


Treći deo radionice je predviđen za kresivo, kremen kamen i trud – u našem slučaju char cloth, materijalu na koji se baca varnica. Trud za vatru se pravi od istoimene pečurke, sušenjem. Dugotrajan proces, neadekvatan za jednu dečiju radionicu.


Budući da imamo samo dva kompleta kremen kamena i kresiva (ocilo) menjaćemo se neizmenično u parovima, i svako dete će imati istu minutažu za paljenje vatre ovim prastarim metodom.

Dozvoljeno prisustvo roditelja kao radioničara
Radionicu vodi Zoran

Radionica je predviđena za decu školskog uzrasta ako dolaze sama. Ako dolaze sa roditeljem, onda nema ograničenja za godište.

Nedelja 17.10. u 10h Stepin lug  – parking ispred spuštene rampe (pogledaj fotku). Povratak na isto mesto za sat i po vremena.

Pogledajte mini blog priču o paljenju varte u prirodi.

Cene važe za prijavljene na mailing listu. Za ostale su skuplje 50%.
900 din. po učesniku radionice (ista je cena za decu i odrasle)
1200 din. po učesniku radionice – dan u oči radionice (subota)
1500 din. po učesniku radionice – na dan radionice

Tekući račun: 265613031000044060 Multikreativni studio Zoran – Proslediti izveštaj o plaćanju iz e-banking aplikacije, screenshot, fotografiju uplatnice…
Obavezno zakazivanje na telefon/sms
Jovana 062/8276626

edf

Podeli ovu priču