Događaj

Paljenje vatre- magnezijumski štapić+kremen kamen+ char cloth

Datum održavanja

17/10/2021

Vreme održavanja

10:00

Mesto održavanja

Stepin Lug

Trajanje

90 minuta

Broj učesnika

/

Preporučeni uzrast

/

Prisustvo roditelja

da

Kada je u pitanju i jednodnevni boravak u prirodi, a da ne pominjem višednevne, paljenje vatre je jedno od fundamentalnih znanja/veština u prirodi. Mada se ova veština tradicionalno vezuje za preživljavanje i buškraft, ja je osobno smatram životnom veštinom, čak bi se usudio reći da je treba baštiniti kao deo opšte kulture i znanja.


Ovoj aktivnosti ćemo prići maksimalno oprezno. Ponećemo balone/flaše sa vodom, lopatu, grabulje i vatrogasni aparat u okviru protivpožarnih mera. Tlo (kako i nalaže tehnika paljenja vatre) mora biti očišćeno od lišća i grančica.


Deca (i roditelji ako budu prisutni) će se prvo okušati u paljenju vatre sa fire starter-om (magnezijumski kremen). Za ovu priliku će dobiti odgovarajuću prirodnu potpalu. Svako dete dobija svoj pribor i potpalu, što ih ne sprečava da i sami potraže potpalu u prirodi.

Drugi deo radionice je posvećen pravljenu char cloth-a, ugljenisane pamučne tkanine na vatri, koja će nam biti potrebna za treći deo radionice.


Treći deo radionice je predviđen za kresivo, kremen kamen i trud – u našem slučaju char cloth, materijalu na koji se baca varnica. Trud za vatru se pravi od istoimene pečurke, sušenjem. Dugotrajan proces, neadekvatan za jednu dečiju radionicu.


Budući da imamo samo dva kompleta kremen kamena i kresiva (ocilo) menjaćemo se neizmenično u parovima, i svako dete će imati istu minutažu za paljenje vatre ovim prastarim metodom.

Dozvoljeno prisustvo roditelja kao radioničara
Radionicu vodi Zoran

Radionica je predviđena za decu školskog uzrasta ako dolaze sama. Ako dolaze sa roditeljem, onda nema ograničenja za godište.

Nedelja 17.10. u 10h Stepin lug  – parking ispred spuštene rampe (pogledaj fotku). Povratak na isto mesto za sat i po vremena.

Pogledajte mini blog priču o paljenju varte u prirodi.

Cene važe za prijavljene na mailing listu. Za ostale su skuplje 50%.
900 din. po učesniku radionice (ista je cena za decu i odrasle)
1200 din. po učesniku radionice – dan u oči radionice (subota)
1500 din. po učesniku radionice – na dan radionice

Tekući račun: 265613031000044060 Multikreativni studio Zoran – Proslediti izveštaj o plaćanju iz e-banking aplikacije, screenshot, fotografiju uplatnice…
Obavezno zakazivanje na telefon/sms
Jovana 062/8276626

edf

Podeli ovu priču

Nedavni događaji

Radionice
Zoran Raković

Leonardov most

Kada kažemo reč renesansa, verujem da je većini prva asocijacija Leonardo da Vinči. Pronalazač, slikar, vajar, inžinjer, arhitekta. Jednom rečju univerzalni genije. U ovoj radionici ćemo se pozabaviti Leonardom kao

Pročitaj više...

Besplatne radionice za vrtiće, škole i produžene boravke

Nudimo vam besplatnu radionicu u prirodi za jednu vrtićku grupu (predškolci i starija grupa), ili jedno odeljenje nižih razreda u okviru osnovne škole ili  produženog boravka.

Pozovite prirodu u vaš vrtić, školu ili produženi boravak

Radionica se održava u vašim prostorijama ili vašem dvorištu, u trajanju jednog školskog časa ili sat vremena. Program je posvećen prirodi i mom iskustvu boraveći godinama u istoj, kao i dugogodišnjem radu sa decom u prirodi pod nazivom „Živeti u prirodi“.