Događaj

Tragom Panonskog mora – paleontologija za decu

Datum održavanja

29/10/2022

Vreme održavanja

14:00

Mesto održavanja

Kalemegdan

Trajanje

90 minuta

Broj učesnika

20

Preporučeni uzrast

6+

Prisustvo roditelja

ne

Uzbudljivu naučnu priču o paleontologiji počinjemo tako što se „penjemo“ na dno nekadašnjeg Panonskog mora, gde danas ponosito stoji statua „Pobednika“ na Kalemegdanu. Čitaćemo geološku knjigu, sedimente miocenskog spruda, mnogo toga naučiti, pronalaziti prave fosile na terenu.

Tu su i dve zanimljive radionice. Jedna o tome kako nastaju fosili, a u drugoj su deca mali paleontolozi u kojoj trebaju da nađu i iskopaju “fosile”.

Fotografije sa predhodne radionice pogledajte OVDE

Ako vas interesuje, možete ovde pročitati našu blog priču na temu paleontologije Fosili na dohvat dečijih ruku”. U nastavku isečak iz pomenutog bloga.

“…na terenu razgledati, a bogme i opipati fosile stare toliko i toliko miliona godina, neverica je sveprisutna. Za njih su fosili nešto što stoji u muzejima, što je izuzetno retko i za čije nalaženje deca nisu zasigurno sposobna.

Da li je baš tako? Moj omiljeni „izlog“ prepun fosila se nalazi na Kalemegdanu. Gde god baciš pogled, fosili svuda. Najpoznatiji deo te priče je „Morski neogeni sprud“ ispod spomenika „Pobedniku“. Lokalitet predstavlja najstariji stadijum u istoriji nekadašnjeg Panonskog mora koji se od Beograda prostire dalje sve do Beča. Tu se mogu naći kalupi i fragmenti mekušaca, ali i krupne školjke sa kalcitskim ljušturama.

Pomenuti sprud je zaštićen kao spomenik prirode, za pohvalu, ali i u kraćoj šetnji Kalemegdanom možete naći na stotine fosila iz baden faze…”

Subota 29. oktobar u 14:00h, nalazimo se ispred Umetničkog paviljona “Cvijeta Zuzorić”. Decu preuzimate na “Parkingu kod Beka” (Donji Kalemegdan) na ulazu u Vidin kapiju u 15:30h.

Radionicu vode Danilo, Jovana i Nenad.

Cene važe za prijavljene na mailing listu/newsletter. Za ostale su skuplje 50%

1200 din. po detetu

Dan uoči radionice (petak) 1300 din.

Na dan radionice 1600 din.

Tekući račun: 265613031000044060 Multi kreativni studio Zoran – Proslediti izveštaj o plaćanju iz e-banking aplikacije, screenshot, fotografiju uplatnice na Viber ili MMS-om.

Obavezno zakazivanje na telefon/SMS
Jovana 062/8276626

Podeli ovu priču

Nedavni događaji

Radionice
Zoran Raković

Katana – samurajski mač

Disciplina, čast i poštovanje kodeksa – to su reči kojim bi opisali kulturu “zemlje izlazećeg Sunca”, a neustrašivi japanski ratnici ponikli su na ovim principima. Sama reč samuraj znači “onaj

Pročitaj više...