Događaj

Tragom Panonskog mora – paleontologija za decu

Datum održavanja

14/10/2023

Vreme održavanja

13:30

Mesto održavanja

Kalemegdan

Trajanje

90 minuta

Broj učesnika

20

Preporučeni uzrast

6+

Prisustvo roditelja

ne

Uzbudljivu naučnu priču o paleontologiji počinjemo tako što se „penjemo“ na dno nekadašnjeg Panonskog mora, gde danas ponosito stoji statua „Pobednika“ na Kalemegdanu. Čitaćemo geološku knjigu, sedimente miocenskog spruda, mnogo toga naučiti, pronalaziti prave fosile na terenu.

Tu su i dve zanimljive radionice. Jedna o tome kako nastaju fosili, a u drugoj su deca mali paleontolozi u kojoj trebaju da nađu i iskopaju “fosile”.

Fotografije sa predhodne radionice pogledajte OVDE

Ako vas interesuje, možete ovde pročitati našu blog priču na temu paleontologije Fosili na dohvat dečijih ruku”. U nastavku isečak iz pomenutog bloga.

“…na terenu razgledati, a bogme i opipati fosile stare toliko i toliko miliona godina, neverica je sveprisutna. Za njih su fosili nešto što stoji u muzejima, što je izuzetno retko i za čije nalaženje deca nisu zasigurno sposobna.

Da li je baš tako? Moj omiljeni „izlog“ prepun fosila se nalazi na Kalemegdanu. Gde god baciš pogled, fosili svuda. Najpoznatiji deo te priče je „Morski neogeni sprud“ ispod spomenika „Pobedniku“. Lokalitet predstavlja najstariji stadijum u istoriji nekadašnjeg Panonskog mora koji se od Beograda prostire dalje sve do Beča. Tu se mogu naći kalupi i fragmenti mekušaca, ali i krupne školjke sa kalcitskim ljušturama.

Pomenuti sprud je zaštićen kao spomenik prirode, za pohvalu, ali i u kraćoj šetnji Kalemegdanom možete naći na stotine fosila iz baden faze…”

Subota 14. oktobar u 13:30h, nalazimo se ispred Umetničkog paviljona “Cvijeta Zuzorić”. Decu preuzimate na “Parkingu kod Beka” (Donji Kalemegdan) na ulazu u Vidin kapiju u 15:00h.

Radionicu vodi Zoran.

Cene važe za prijavljene na mailing listu/newsletter. Za ostale su skuplje 50%

1200 din. po detetu

Dan uoči radionice (petak) 1300 din.

Na dan radionice 1600 din.

Tekući račun: 265613031000044060 Multi kreativni studio Zoran – Proslediti izveštaj o plaćanju (iz e-banking aplikacije/screenshot/fotografiju uplatnice) na Viber navedenog kontakt broja.

Obavezno zakazivanje putem SMS-a
Jovana 062/8276626

Podeli ovu priču

Nedavni događaji

Radionice
Zoran Raković

Porodična potraga za blagom

Na programu je ponovo jedna od najzanimljivijih porodičnih igara. Igra toliko popularna, inspirativna i za decu i za roditelje, da je ne treba ništa posebno predstavljati. Oni koji su već

Pročitaj više...
Izleti
Zoran Raković

Selu u pohode

Ova porodična radionica je ujedno najva za “Zimski dečiji kamp” koji će se realizovati za vreme školskog zimskog raspusta na pomenutom imanju Na samo 20–ak minuta vožnje od centra, u

Pročitaj više...

Besplatne radionice za vrtiće, škole i produžene boravke

Nudimo vam besplatnu radionicu u prirodi za jednu vrtićku grupu (predškolci i starija grupa), ili jedno odeljenje nižih razreda u okviru osnovne škole ili  produženog boravka.

Pozovite prirodu u vaš vrtić, školu ili produženi boravak

Radionica se održava u vašim prostorijama ili vašem dvorištu, u trajanju jednog školskog časa ili sat vremena. Program je posvećen prirodi i mom iskustvu boraveći godinama u istoj, kao i dugogodišnjem radu sa decom u prirodi pod nazivom „Živeti u prirodi“.