Blog

Šta sve niste znali o jelenku (Lucanus cervus)

Mužjaci bube ljeljena (Lucanus cervus) sa svojim „rogovima“ izgledaju zastrašujuće mnogim ljudima, a u stvari, treba se, nazovi, plašiti ženke, koja može da nanese bol svojim ugrizom. Mužjacima klešta služe samo za borbu sa rivalima. Inače su naši najveći insekti, a jedni od najvećih u Evropi. Stručno rečno, klešta su uvećane mandibule (gornja vilica). Ženke su manje, imaju užu glavu, i normalno razvijene gornje vilice, ali… Za gladnih godina mužjak može bit isto tako mali, i malenih „rogova“, pa ga neiskusno oko vrlo lako zameni za ženku.

Kao i mnogi insekti, većinu svog životnog ciklusa provodu u stadijumu larve, skriveni od naših pogleda, a u slučaju jelenka, u truloj drvnoj masi (panj, deblo… ), hraneći se upravo truležom. Odrasla jedike živi samo nekliko sedmica. Ženka polaže jaja u korenju mrtvih ili bolesnih stabala. Izbor obično pada na hrast, a retko na bukvu, brest, lipu… mada novija istraživanja razbijaju taj mit o povezanosti ovih insekata i hrasta, koju su koristili čak i nacisti za svoju propagandu.

Znate Ezeopovu basnu o jelenu, koji se divio svojim rogovima u odrazu vode. Da ne dužim, ta divna klešta, svojevrsni ukras mužjaka jelenka, tolika su mu smetnja da on ne može normalno da jede (gricka i žvaće) već jedino može da sisa i liže biljne sokove. Ovde na scenu stupa ženka, koja svojim malim, ali efikasnim klještima, neki put produbljujići već postojeća oštećena na kori drveta (neretko hrast), na taj način obezbedi svom partneru neophodni sok.

Sada kada znamo da je ženka Jelenka vredna pažnje, hahaha… borbe mužjaka za njenu naklonost, bivaju nam opravdane. Pravila su maksimalno fer. Ko prvi svojim čeljustima obori protivnika na leđa, ili ga zbaci sa drveta, taj je pobednik.

Mužjaci više lete, obično u sumrak. Let je dosta nespretan, bučan i neobičan. Kao da leti stojeći.

Za kraj jedna zanimljivost. U rimsko doba, larve, takođe krupne, bile su omiljena poslastica, a „rogovi“ kao amajlija.

Na fotografiji je nalaz jedne porodice na porodičnoj radionici MKSZ u Stepinom Lugu 28.06.2020. Većina krupnijih primeraka mužjaka Jelenka ne prelazi 8 cm, a ovaj dasa je merio celih 9 cm.

Pogledajte fotografije Stepin Lug – porodična radionica

Podeli ovu priču

Nedavne blog priče