Blog MKS Zoran
Slovo o prirodi i deci
Slovo o prirodi i deci je blog posvećen prvenstveno mom radu sa decom u prirodi, zanimljivoj nauci i još mnogo čemu drugome. Blog je logičan nastavak mog rada na društvenim mrežama pod okriljem MKS Zoran. Objave su vremenom počele da dobijaju na dužini ili na težini, tako da su prerasle formu klasičnog posta.
Sadržaj bloga je sublimacija mog dugogodišnjeg iskustva u rada sa decom u prirodi. Svi tekstovi i fotografije* su moji. Ako deo teksta nije mojih ruku delo, to je vidno naznačeno. Isto važi i za fotografije.
* Autorka fotografija je Jovana Raković, zvanična fotografkinja MKSZ
Blog priče


Dečija radionica – logorska vatra u obliku ključaonice
Kada je u pitanju spremanje hrane u prirodi, logorska vatra ovog oblika je jedan od najboljih izbora. U okruglom, većem, delu ložimo i održavamo vatru, a u izduženom delu ložišta


Lopuh glavu čuva
Da šešir glavu čuva potvrdi nam lopuh. To je poznato još od antičkih vremena. Čuveni grčki lekar i botaničar Dioskorid opisao je ovu neverovatnu biljku u svom životnom delu “De


Paljenje vatre u prirodi – radionica za decu
Opšta uputstva koja važe za skoro sve tehnike paljenja i vrste vatre Ber Grils svoju listu prioriteta u preživljavanju u prirodi počinje od vode, preko hrane, pa skloništa… Neki, ne


Volontiranje – budi i ti volonter!
Biti volonter, činiti nešto za drugoga u ime dobrote i filantropije, makar i desetak dana godišnje, definitivno oplemenjuje vašu dušu. U jednom periodu svog života volontirao sam skoro svakodnevno, u


Paprat – razmnožavanje pomoću spora
Decu najćešće podsećaju na jaja nekog insekta, koji je baš tu odlučio da izvrši najezdu i osnuje čitavu koloniju svoje vrste, mada često i odrasli nisu daleko od te misli.


Topola i njena magija
„Trougao vatre“ čine kiseonik, gorivo i toplota. Paljenje vatre bez šibice/upaljača za većinu ljudi je noćna mora. Ništa manja briga nije ni za znalce kada iskru/izvor toplote koju napravite (bilo


Šta povezuje bokvicu i šumsku jagodu?
Bokvicu svi poznajemo kao lekovitu biljku koja se upotrebljava na različite načine. Koristimo je u obliku melema, čajeva, sirupa… ali i kao salatu. Moje prvo iskustvo sa njom ima ukus bezbrižnosti i detinjstva. Nije


Zlatni bor, narodno predanje ili realnost?
Njihova estetika, njihova otpornost na zagađenje, prilagodljivost i siromašnim zemljištima, otpornost kako na temperaturne minuse tako i na sutropske maksimume učinili su ih miljenicima mnogih pejzažnih arhitekrta. Na svetu postoji