Scavenger hunt rođendan

U pitanju je program za rođendan na otvorenom – scavenger hunt ili potraga za stanovnicima prirode. Odlično izbalansirana igra, pokreće na fizičkom i intelektualnom planu. Aktivnost stimulativno tera na saznanje i usvajanje informacija, jer deca imaju ogroman motiv  pošto je u pitanju takmičarska igra. 

Nekada za predviđeno vreme, oko 90 minuta koliko traje rođendan, deca upoznaju više biljnih i životinjskih vrsta nego kroz stotinu prolazaka kroz prirodu bez stimulansa za saznanjem.  

Dodatne informacije

Deca u timovima ili svako za sebe, kroz prolazak kroz prirodu čekira stavke koje su zadate na dobijenoj listi. Lista je slikovna, a cilj igre je “sakupiti” što više trofeja u zadatom vremenu. Na svakoj listi je blizu 100 pojmova, slikovni pojmovi su većim delom živa priroda, dok ima i delova nežive prirode.

Svaka lista je jedinstvena,  usklađena sa lokacijom koju odaberete za rođendan, kao  i godišnjim dobom i uzrastom dece.  Ova igra nije možda najbolje primerena za zimski period, već za ostala tri godišnja doba, kada je biljni i životinjski svet aktivan.

Pored hajkinga, koji je osnova ove igre,  za ovaj program planirana je jedna kraća pauza, koja se odlično konceptualno uklapa u ovu aktivnost.  Tokom nje razmatramo dosadašnje nalaze i obedujemo u prirodi, ukoliko obezbedite deci lanč pakete. Završni deo rođendana  predviđen je za sumiranje rezultata, upoređivanje znanja, i dodele nagrada. 

Evo nekih primera šta sve mogu deca naučiti tokom ovakvog rođendana: haos prirode, trn jači od metka, lažna šumska jagoda, pauk marketinški stručnjak i glumac, najznačajni šumski plod za Srbe, jelenak, biljka koja je kriva za industrijsku revoluciju…..

Za ove rođendane nije dozvoljeno prisustvo roditelja. Prisustvo roditelja/srodnika/poznanika samo remeti igru, a neki put toliko da… Ako neko ipak insistira, može da posmatra igru ali samo sa udaljenosti sa koje ga deca ne mogu videti i time negativno uticati na igru. Molimo organizatore rođendana da sa ovim pravilom upoznaju goste da ne bi dolazilo do nesporazuma i otkazivanja rođendana.

Galerija